Na Twitteri v Indii zaviedli cenzúru kritických príspevkov voči pandémii

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 08:55 • 2 min
Na Twitteri v Indii zaviedli cenzúru kritických príspevkov voči pandémii

INDIA - V Indii zaznamenali v pondelok 352 991 nových infekcií a 2 812 úmrtí, čo je zatiaľ najvyšší jednodňový nárast. Tisíce ľudí sú pobúrení po tom, čo vláda nariadila platforme sociálnych médií Twitter, aby odstraňovala príspevky kritické voči vírusu.

slovakia

left justify in out

Hovorca Twitteru potvrdil, že zablokoval prehliadku niektorých materiálov v Indii. Krajina čelí obrovskému nárastu prípadov a veľa jej nemocníc čelí nedostatku kyslíka. Jeden užívateľ Twitteru obvinil vládu z „zistenia, že je jednoduchšie odstrániť tweety, ako zabezpečiť dodávky kyslíka“. 

 

 

Vláda vydala mimoriadny príkaz na cenzúru tweetov, zverejnil Twitter v databáze Lumen, ktorá sleduje globálne vládne príkazy týkajúce sa online obsahu. Twitter nešpecifikoval, ktorý obsah odstránil, ale správy z médií tvrdia, že obsahuje tweet od politika v Západnom Bengálsku a od herca, ktorý kritizuje pána Modiho za politické zhromaždenia, zatiaľ čo je vírus v plnom prúde.

 

Twitter uviedol, že obsah začal kontrolovať, keď dostal „platnú právnu žiadosť“. Indická vláda sa vraj odvolávala na zákon o informačných technológiách z roku 2000. „Ak sa v konkrétnej jurisdikcii zistí, že je nezákonná, ale nie v rozpore s pravidlami Twitteru, môžeme zadržať prístup k obsahu iba v Indii,“ uviedla platforma. Indický úradník uviedol, že predmetný materiál je zavádzajúci alebo môže vyvolať paniku. „Nemôžeme dovoliť falošné správy, ktoré poškodzujú krajinu,“ uviedol pre BBC národný hovorca BJP Gopal Agarwal.

 

Súvisiaci článok: India má problém s liečbou covid pacientov, pomocnú ruku jej podáva aj nepriateľ

 

Krízu zhoršovali falošné správy a hoaxy, vysvetlil a poukázal na to, že obsah na sociálnych sieťach musí byť v súlade s princípmi právneho štátu. Úradník ministra elektroniky a IT už predtým pre hinduistické noviny povedal, že je „nevyhnutné podniknúť kroky proti tým, ktorí zneužívajú sociálne médiá na neetické účely“. Na sociálnych sieťach mnohí kritizovali vládu, že sa sústredila na „cenzúru“, zatiaľ čo krajina bola uprostred „humanitárnej katastrofy“. Ďlaší zasa kritizovali Twitter za dodržiavanie príkazu a označili ho za „spolupáchateľa“.

 

Twitter bol zahltený správami o chorých ľuďoch, ktorí potrebujú kyslík a postele. V minulosti bol kritizovaný za to, že sa poklonil tlaku indickej vlády. Vo februári platforma zablokovala viac ako 500 účtov spojených s prebiehajúcimi protestmi poľnohospodárov proti reformám poľnohospodárstva po tom, čo vláda vydala právne oznámenie. Ak by Twitter nedodržal, mohlo by to znamenať väzenie pre zamestnancov Twitteru v Indii.

 

Začiatkom tohto roka sa indická vláda domnievala, že vírus porazila. Nové prípady klesli do polovice februára na 11 000, vakcíny sa vyvážali a minister zdravotníctva v marci uviedol, že India je „v konečnej fáze“ pandémie. Odvtedy bol však nárast prípadov spôsobený vývojom nových variantov, ako aj hromadnými zhromaždeniami, ako je napríklad festival Kumbh Mela, ktorý začiatkom tohto mesiaca prilákal milióny pútnikov. Pán Modi čelí čoraz väčšej kritike za zrušenie obmedzení a obnovenie veľkých zhromaždení. Premiér v nedeľu vyhlásil, že druhou vlnou bola búrka, ktorá „otriasla národom“, ale že „pozitívny prístup“ je kľúčom k boju proti pandémii.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies