AKTUALIZOVANÉ: Zmluva o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V je zverejnená, Rusko nezodpovedá za účinnosť očkovacej látky!

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 20:13 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Zmluva o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V je zverejnená, Rusko nezodpovedá za účinnosť očkovacej látky!

BRATISLAVA - Zmluva o nákupe vektorovej vakcíny Sputnik V je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv. V zmluve sa uvádza, že ruská strana nenesie žiadnu zodpovednosť za účinnosť očkovacej látky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 29. apríla 21:37

Ministerstvo zdravotníctva SR zverejnilo zmluvu o nákupe ruskej vakcíny Sputnik V v anglickom jazyku. Aj napriek včerajším sľubom šéfa rezortu zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, že zmluva sa sprístupní ešte v priebehu stredy, stalo sa tak až dnes večer. 

 

O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

 

Zmluva zvýhodňuje Rusko

„Zmluva je maximálne výhodná pre predávajúceho, lebo kupujúci preberá všetky riziká. Je to zmluva typu take or pay. To znamená, že kupujúci zaplatí bez ohľadu na to, či odoberie dohodnuté množstvo,“ povedal pre TASR lekár a advokát zo spoločnosti Kinstellar Peter Kováč.

 

Za nežiaduce účinky podľa neho preberá tiež zodpovednosť kupujúci, teda ministerstvo zdravotníctva. Zhodnotil, že ruská strana sa zaistila voči všetkým rizikám. Slovensko podľa zmluvy môže vrátiť vakcíny, ktoré by neboli farmakologicky v poriadku. Považuje za otázne, či zmluva nadobudla účinnosť až po zverejnení.

 

Podmienky odstúpenia od zmluvy

Podľa zmluvy malo na Slovensko do konca apríla priebežne doraziť pol milióna kompletných dvojzložkových vakcín Sputnik V. Podľa dohodnutých podmienok mala ruská strana dodať prvých kompletných dvojzložkových 100-tisíc vakcín do konca februára, ďalších 200-tisíc do konca marca a následne ďalších 200 tisíc do konca apríla 2021.

 

Ďalších 300-tisíc kusov vakcíny Sputnik V mala ruská strana dodať do konca mája a zvyšných 200-tisíc do konca júna. Na Slovensku je však zatiaľ iba prvá dodávka, ktorá na košické letisko dorazila 1. marca.

Zmluva medzi ruským dodávateľom a Ministerstvom zdravotníctva SR zároveň potvrdzuje, že Slovensko si objednalo 1 milión dvojzložkových vakcín Sputnik V pri cene 19,90 USD za kompletnú vakcínu.

 

Celková kontrahovaná suma tak predstavovala 19,9 milióna USD (cca 16,4-milióna eur). V zmluve sa zároveň Slovensko zaviazalo, že za dodávky zaplatí do siedmich dní od ich doručenia. Čo sa však nestalo. 

 

Kontrakt zároveň dáva právo ruskej strane od neho odstúpiť v prípade, ak sa kupujúci omešká s úhradou o viac ako 15 dní. Práve táto klauzula mala byť dôvodom, prečo ruská strana vrátila platbu späť na Slovensko, keďže odišla neskoro.

 

Slovensko má na druhej strane právo odstúpiť od zmluvy v prípade, ak dodávateľ nebude schopný dodať minimálne 50 % dodávok podľa stanoveného harmonogramu.

 

Zmluva nie je v súlade so slovenskými zákonmi

Ako uvádza portál aktuality.sk, v zmluve sa nepíše nič o testovaní výhradne v OMCL laboratóriu, ako to na tlačovej besede po príchode z Moskvy hovoril bývalý premiér Igor Matovič.

 

Ten obvinil Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) zo závažného pochybenia, pretože vakcínu testoval v neregistrovanom laboratóriu SAV, ktoré nepatrí do tejto siete laboratórií.

 

Pripomíname, že ako uviedla riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová, keď kontaktovala OMCL laboratória s požiadovkou kontroly Sputnika V, bola odmietnutá. Dôvodom bolo, že tieto laboratória nekontrolujú neregistrované vakcíny

 

Zo zmluvy tiež vyplýva, že ak Slovensko zverejní túto zmluvu, Rusko nás môže sankcionovať v minimálnej výške 1-milión USD (824-tisíc eur). Bývalý minister zdravotníctva Marek Krajči teda podpísal zmluvu, ktorá nie je v súlade s platnými zákonmi v Slovenskej republiky o transparentnom zverejňovaní zmlúv.


Správu budeme aktualizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies