VIDEO: Mária Kolíková predstavila novelu infozákona. Prinesie niekoľko zmien

NETKY.SK • 29 November 2021, 17:04 • 2 min
VIDEO: Mária Kolíková predstavila novelu infozákona. Prinesie niekoľko zmien

BRATISLAVA - Ministerstvo spravodlivosti SR v novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám navrhuje povinné zverejňovanie príloh a dodatkov k zmluvám, zverejňovanie štúdií analytických materiálov vyhotovených za verejné zdroje, či rozšírenie povinností vyplývajúcich zo zákona aj na štátne firmy.

slovakia

left justify in out

Legislatíva je v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK). "Tematicky návrh zákona rieši na jednej strane požiadavky, ktoré nám vyplývajú z Programového vyhlásenia vlády, a v druhej časti sa venuje transpozícii európskej smernice," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na pondelkovej tlačovej konferencii. Predložená legislatíva je podľa nej ďalším krokom k zvýšeniu transparentnosti verejnej správy.

 

 

Novinkou v zákone má byť napríklad vypustenie výnimky zo zverejňovania zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou. Zverejňovať by mali aj informácie o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu, aj o úspešných kandidátoch.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Mária Kolíková verí reforme súdnej mapy. Robert Fico ju zasa kritizuje

 

V rámci aplikovania smernice Európskej únie o opakovanom použití informácií verejného sektora rezort navrhuje rozšírenie personálnej pôsobnosti na tzv. verejné podniky a rozšírenie vecnej pôsobnosti na osobitné kategórie informácií, napríklad na informácie s vysokou hodnotou či výskumné údaje ako špecifickú kategóriu informácií vznikajúcich v rámci vedeckého výskumu financovaného z verejných zdrojov.

 

 

img

 

Rozšíriť by mali aj zákaz tzv. výhradných dohôd. Informácie na účely opakovaného použitia by mali sprístupňovať bezplatne. "Uvedomujem si, že by sa dalo ísť ešte ďalej," poznamenala k novele ministerka. Návrhy, ktoré vzídu z pripomienkového konania a ďalšie záväzky Programového vyhlásenia vlády, doplnia v samostatnom legislatívnom procese, a to aj vzhľadom na potrebu rýchlej aplikácie smernice.

 

Možno vás zaujme: Radičová i Dzurinda predstavili riešenie pandemickej situácie

 

Ministerka sa vyjadrila aj k možnosti zavedenia povinného očkovania na Slovensku pre osoby nad 12 rokov. "Ja osobne sa prihováram za povinné očkovanie. Myslím si, že postupne nastal čas. Je úplne legitímne sa rozprávať nielen o skupinách profesií, ktoré sú dôležité pre chod štátu," povedala. V prípade zavedenie plošného očkovania hovorí tiež o potrebe jednoduchého a zrozumiteľného odškodňovacieho procesu.

 

img

 

Pri zavedení povinného očkovania pre určitú vekovú skupinu by bolo podľa nej nutné dôsledne zvážiť vekovú hranicu. Myslí si, že plošné očkovanie pre osoby nad 12 rokov by bolo v niečom právne jednoduchšie. Dodala, že ide o jej osobný názor a v strane SaS ešte o tejto otázke diskutujú. 

 

K téme: Zuzana Čaputová rokovala s lídrami V4. Čo hovoria na očkovanie?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies