Palestínsky prezident Abbás vyzval OSN na pozastavenie členstva Izraela

NETKY.SK • 16 Máj 2023, 10:45 • 2 min
Palestínsky prezident Abbás vyzval OSN na pozastavenie členstva Izraela

NEW YORK - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v pondelkovom prejave pred OSN vyzval na pozastavenie členstva Izraela v organizácii, kým v súlade s jej rezolúciami neumožní vznik palestínskeho štátu a návrat palestínskych utečencov.

slovakia

left justify in out

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v pondelkovom prejave pred OSN vyzval na pozastavenie členstva Izraela v organizácii, kým v súlade s jej rezolúciami neumožní vznik palestínskeho štátu a návrat palestínskych utečencov. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

 

Abbás vystúpil s prejavom pred OSN pri príležitosti 75. výročia exodu státisícov palestínskych Arabov v dôsledku vojny s Izraelom. Deň exodu (Nakba) si na žiadosť Valného zhromaždenia tento rok po prvýkrát pripomenula aj OSN. V hodinovom emotívnom prejave sa Abbás pýtal, prečo Izrael nikdy neimplementoval viac než tisíc rezolúcií rôznych orgánov OSN týkajúcich sa Palestínčanov. Ukázal list niekdajšieho izraelského ministra zahraničných vecí Mošeho Šareta, ktorý v období vzniku židovského štátu prisľúbil plnenie rezolúcií OSN. "Buď sa budú riadiť týmito záväzkami, alebo nech prestanú byť členskou krajinou," povedal Abbás na adresu Izraela.

 

img

hromadný útek Palestínčanov z mesta Acre v máji 1948, počas dňa exodu, tzv. Nakba

 

Veľvyslanec Izraela pri OSN Gilad Erdan zaslal veľvyslancom ostatných krajín listy, v ktorých ich vyzval na bojkot tohto "hanebného podujatia zameraného na prekrúcanie histórie". Zdôraznil, že účasťou na tomto podujatí predstavitelia jednotlivých krajín vyjadria blahosklonný postoj k antisemitizmu a podporia Palestínčanov v "zneužívaní medzinárodných orgánov na očierňovanie" Izraela. Okrem Izraela toto podujatie v OSN bojkotovali aj Spojené štáty. Plán OSN na rozdelenie Palestíny v roku 1947 podporilo z vtedajšieho počtu 57 členských krajín 33. Trinásť bolo v hlasovaní proti a desať sa ich zdržalo. Židia súhlasili s plánom a po uplynutí britského mandátu nad Palestínou vyhlásili 14. mája 1948 vlastný štát. Arabské krajiny však tento plán odmietli a nasledujúci deň napadli Izrael.

 

V dôsledku vojny došlo k exodu približne 700.000 Palestínčanov. Vinu za utečenecký problém Palestínčanov pripísal Abbás v prejave Británii, ktorá ovládala Palestínu do vzniku židovského štátu, a tiež Spojeným štátom, hlavnému spojencovi Izraela. Zdôraznil, že Palestínčania teraz požadujú právo na sebaurčenie iba na území z júna 1967, ktoré predstavuje len 22 percent z celkového územia deleného v roku 1947. Vtedy z neho mali dostať 44 percent. Od Izraela požaduje ospravedlnenie a kompenzácie za exodus Palestínčanov a tiež okupáciu ich území. Tento postoj odmietlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí. "Zo všetkých síl budeme bojovať proti tejto lži o Nakbe a nedovolíme Palestínčanom pokračovať v tomto šírení klamstiev a prekrúcaní dejín," vyhlásil minister zahraničných vecí Eli Cohen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies