VIDEO: Študent zrežíroval a natočil krátkometrážny film z obdobia Slovenského štátu

NETKY.SK • 26 Február 2020, 11:46 • 2 min
VIDEO: Študent zrežíroval a natočil krátkometrážny film z obdobia Slovenského štátu

Skupina mladých ľudí na čele s režisérom a zároveň študentom masmediálnej komunikácie univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave Pierrom Lexisom Fabom natočili krátkometrážny hraný film z obdobia Slovenského štátu. Amatérske dielo, ktoré by sa oficiálne malo začať premietať v druhej polovici marca svojim príbehom lásky a súdržnosti bojuje proti extrémizmu a xenofóbnym prejavom.

slovakia

left justify in out

Filmovú hudbu má na starosti slovenský producent žijúci v Londýne      
Počas uplynulého víkendu študenti uverejnili prostredníctvom ich kanálu Lexis Production na internetovej databáze videí Youtube oficiálny trailer k snímke. Ten, podobne ako celý film dokončovali na hudobnej univerzite Point Blank Music School v Londýne. Rovnako sa v metropole Anglicka finalizujú aj záverečné úpravy celého diela týkajúce sa ozvučenia a hudobnej produkcie. "Celé ozvučenie traileru a filmu, vrátane vytvorenia hudobných vložiek som zveril do rúk hudobného producenta, študenta prestížnej hudobnej školy v Londýne a predovšetkým môjho kamaráta Michala Arvaya. Záverečná fáza práce teda stojí na ňom," uviedol Fabo v rozhovore pre náš portál. 


K autenticite snímky prispeli aj historické vozidlá a obleky Hlinkovej gardy    
Film vo svojej podstate opisuje príbeh priateľstva a lásky medzi židovským dievčaťom a kresťanským chlapcom počas obdobia deportácii v priebehu 2. svetovej vojny. Fabo dokázal svoj nápad zrealizovať najmä s pomocou scenáristky Andrei Gregušovej, scénografky Barbory Labudovej a kameramana Mária Puzdera. Ku vytvoreniu čo najreálnejšej snímky sa im podarilo zohnať viacero zaujímavých rekvizít, ako napríklad obleky Hlinkovej gardy. Na spolupráci sa podieľal aj klub historických vozidiel s názvom "Oldtimer" zo Serede, ktorý na pár záberov prispel svojimi cennými historickými kúskami. "S Andreou spolupracujem dlhodobo. Je spisovateľkou, resp. pracuje na detských knihách a vedel som, že sa tejto úlohy zhostí zodpovedne. Zároveň spolupracuje aj s hudobným a divadelným súborom FidliCanti, ktorého členovia sa v rámci filmu angažovali ako herci. Barboru do projektu prizvala Andrea, no a s Majom spolupracujem dlhodobo. Cieľom našej práce bolo vytvoriť dobovo-uveriteľné scény, preto sme si naozaj dali záležať na každom detaile," dodal mladý režisér. 

 

img


Fabo už spolupracoval so Simou, Petrom Lipom či Marcom Rajtom
"Lexis", ako umelca prezývajú medzi svoje doteraz najvýraznejšie úspechy zaraďuje umiestnenie sa v najlepšej trojke najlepších snímok filmového festivalu Freim z roku 2019, kde v spolupráci so skupinou Smola a Hrušky a ich spoločným vtipným videoklipom s názvom "Český turista v Tatrách" získal 3. miesto. Zaujímavosťou však je, že do najlepšej trojice sa zaradil ako jediný zástupca "hudobného priemyslu", keďže prvé dve miesta obsadili krátkometrážne filmy. Ďalším úspechom bola aj spolupráca so speváčkou Simou, "legendou jazzu" Petrom Lipom či huslistom Marcom Rajtom. Vysokoškolák už v minulosti natočil jednu krátkometrážnu snímku s názvom "Kobieta", ktorá sa premietala v Trnave a v Poprade. "Kobieta bola mojim prvým dielom. Nabral som pri nej množstvo skúseností, ktoré som zúročil v ďalších projektoch. S odstupom času ju nevnímam až tak kvalitne, čo je v rámci rozvoja prirodzené," povedal. 


"Problémom súčasnosti je prekrúcanie dejín"
Hlavnou myšlienkou filmu je podľa "Lexisa" poukázať na dva typy extrémizmu, ktoré sa v spoločnosti šíria. Na jednej strane sú ľudia, ktorí spochybňujú dejiny a históriu, na tej druhej sa zas nájde pár ďalších jednotlivcov, ktorí za deportácie vinia všetkých vtedajších obyvateľov Slovenského štátu. "Z histórie vieme, že existovalo mnoho odvážnych ľudí, ktorí u seba doma schovávali židovských spoluobčanov, alebo sa im snažili pomôcť rôznymi spôsobmi. Riskovali pri tom svoje životy a životy svojich rodín," uviedol Pierre a následne pokračoval: "Problémom súčasnosti však je prekrúcanie dejín. Netreba zabúdať na ťažké časy, ktorými si na našom území prešli naši predkovia. Tak dávno to zasa nebolo."

 

img


Premietať by sa mohlo už koncom marca
Film by sa do niekoľkých kín mohol dostať koncom marca. Po premietaniach ho autor zverejní na svojom už skôr spomínanom Youtube kanáli. V súčasnosti časť produkcie pracuje na získaní mediálnej podpory a zastrešenia. Podľa "Lexisových" slov sa črtajú naozaj zaujímavé spolupráce, no všetko je to zatiaľ len v zárodkoch. "Máme dohodnuté nejaké stretnutia a pár ľudí nám už ponúklo pomoc pri medializácii. Ešte nie sme dohodnutí na ničom konkrétnom, preto o tom nebudem hovoriť," uviedol a na záver dodal: "Plánujem sa zúčastniť aj na niekoľkých slovenských a českých filmových festivaloch. Možno sa nám podarí aj niečo získať, alebo sa dopracovať ku ďalším spoluprácam." 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona