Taliban dobyl kľúčové mesto Afganistanu

NETKY.SK • 8 August 2021, 11:51 • 2 min
Taliban dobyl kľúčové mesto Afganistanu

Taliban dobyl Kunduz, ktorý je kľúčovým mestom na severe Afganistanu a metropolou provincie ležiacej pri hraniciach s Tadžikistanom.

slovakia

left justify in out

Radikálne islamistické hnutie Taliban sa od piatku zmocnilo už štyroch správnych stredísk v krajine. 

„Kunduz padol. Príslušníci Talibanu ovládli všetky kľúčové budovy v meste,“ uviedol spravodajca AFP, ktorý je v blízkosti tohto mesta.

 

img

 

Kunduz leží približne 300 kilometrov severne od Kábulu a 50 kilometrov južne od hraníc s Tadžikistanom, od roku 2015 už trikrát padol do rúk povstalcov. Hnutie Taliban ovládlo aj mesto Saripúl, správne stredisko rovnomennej provincie na severozápade Afganistanu. „Príslušníci Talibanu obkľúčili armádnu jednotku na predmestí. Všetky ostatné časti mesta už ovládli,“ povedal pre AFP člen miestnej provinčnej rady.

 

Prečítajte si: Počet civilných obetí v Afganistane dramaticky stúpa, až polovicu z nich tvoria deti

 

Hnutie začalo postupovať afganským územím s nečakanou rýchlosťou od chvíle, kedy sa vojaci Spojených štátov a NATO tento rok na jar začali sťahovať z krajiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona