Spôsobujú bezdrôtové slúchadlá rakovinu?

NETKY.SK • 16 Január 2020, 17:11 • 2 min
Spôsobujú bezdrôtové slúchadlá rakovinu?

Bezdrôtové slúchadlá sú čoraz viac obľúbené, no podľa 250 odborníkov môžu spôsobovať rakovinu. Tí ešte v roku 2015 podpísali petíciu, napriek tomu sa podobné produkty objavujú na trhu čoraz častejšie.

slovakia

left justify in out

Profesor biochémie z americkej univerzity University of Colorado at Colorado Springs Jerry Phillips sa vo svojej štúdii vyjadril, že sa obáva negatívneho dopadu bezdrôtových zariadení na ľudské zdravie. "Najväčšie obavy mám zo slúchadiel AirPods značky Apple, ktoré ak si umiestnenie do ušného kanálika, vystavuje tkanivá v hlave relatívne vysokej úrovni rádiofrekvenčného žiarenia," poznamenal Phillips.

 

Negatívny vplyv technológií

Phillips však objasnil, že hrozbu nepredstavujú iba AirPods, ale existujú aj jasné dôkazy o potenciálnom negatívnom vplyve všetkých technológií, ktoré fungujú na rádiových frekvenciách, na ľudské zdravie a rozvoj. Medzi tieto príslušenstvá zaraďuje mobilné telefóny, rádio, Wi-Fi, mobilnú sieť a ďalšie.

 

Petícia za lepšiu ochranu zdravia

S touto teóriou súhlasí viac ako 250 vedcov z viac ako 40 krajín sveta, ktorí v roku 2015 podpísali petíciu adresovanú Svetovej zdravotníckej organizácii. Petícia žiadala o lepšie bezpečnostné podmienky a tiež o uskutočnenie štúdií, ktoré budú skúmať vplyv „neionizujúcim elektromagnetických polí EMP" na ľudské zdravie.  V petícii, ktorá bola pôvodne uverejnená 11. mája 2015 a revidovaná 1. januára 2019, sa tiež uvádza, že už teraz existujú dokázané zdravotné riziká pre ľudí, zvieratá a dokonca aj životné prostredie.

 

img

 

Vplyv EMP na zdravie

Petícia upozorňuje, že negatívne vedľajšie účinky vystavenia EMP by mohli zahŕňať: zvýšené riziko rakoviny, bunkový stres, zvýšenie škodlivých voľných radikálov, genetické poškodenie, štrukturálne a funkčné zmeny reprodukčného systému, deficity učenia a pamäte, neurologické poruchy a iné negatívne vplyvy.

 

Dva druhy EMP

Národný inštitút environmentálnych zdravotných vied uverejnil vyjadrenie, že EMP možno kategorizovať nasledovne: neionizujúce "žiarenie nízkej úrovne, ktoré je všeobecne vnímané ako neškodné pre človeka" a ionizujúce "žiarenie vysokej úrovne, ktoré má potenciál na poškodenie buniek a DNA," Podľa tejto organizácie je žiarenie, ktoré uvoľňujú bezdrôtové zariadenia ako sú AirPods, neionizujúce.

 

Americký lekár hrozbu nevidí, no bezdrôtové slúchadlá nepoužíva

Riaditeľ americkej nemocnice venujúcej sa mozgovým nádorom Dr. Michael Schulder poznamenal, že radiácii sa v 21. storočí vyhnúť nevieme a vraj bezdrôtové slúchadlá majú nižšiu radiáciu, ako samotné telefóny. On sám však takéto slúchadlá nepoužíva.  

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies