Tip na výlet: Niedersulz - dedinka v Dolnom Rakúsku vás zavedie späť v čase

NETKY.SK • 28 Október 2023, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Niedersulz - dedinka v Dolnom Rakúsku vás zavedie späť v čase

Ak aj vy radi využívate slnečné jesenné dni na inšpiratívne výlety po okolí, ešte do začiatku novembra máte možnosť navštíviť neobvyklú dedinku-skanzen Niedersulz v Dolnom Rakúsku.

slovakia

left justify in out

Malebná dedina v oblasti Weinviertel bola založená v roku 1979 a dnes je najväčším múzeom v prírode v regióne Dolného Rakúska. Zaujímavým spôsobom ukazuje každodenný život typickej dediny v tejto oblasti na konci 19. a začiatku 20. storočia.

Skanzen zahŕňa takmer 80 budov – od hospodárskych objektov cez vínne sklepy, gazdovské dvory, stodoly, krčmy až po kaplnky. V niektorých domoch nájdete verné zariadenie domácností tej doby, vďaka čomu si môžete verne predstaviť ako ľudia na vidieku v tejto oblasti žili.

Unikátom skanzenu Niedersulz sú aj pestované záhrady a poľnohospodárske plochy s ovocnými stromami, viničom, tekvicovými poliami či bylinkovými záhradami.

Uprostred dedinky sa nachádza útulný hostinec s altánkom, kde si môžete pochutiť na miestnych dobrotách.

Detských návštevníkov určite nadchne tunajší statok s kravami, králikmi, oslíkmi, kozami... Cez víkend je tiež možnosť vidieť ukážky zabudnutých starých remesiel a bežných činností vtedajšej dedinskej práce a života. Môžete tak pri práci pozorovať kováča, kolára či obuvníka.

Celý skanzen zahŕňa 22 hektárov, jednotlivé budovy sú postavené a zariadenie verne podľa dobových skutočností, aby navodili čo najpresnejší pocit vašej prechádzky históriou.

Na začiatku dnes úpsešného projektu stála vášeň rodáka z Niedersulzu Josefa Geisslera, ktorý mal záľubu v zbieraní starožitností. Vyučil sa za reštaurátora, reštauroval rôzne pamiatky po celom Dolnom Rakúsku a v roku 1977 v budove zrušenej školy v Niedersulzi vystavil svoje opravené starožitné poklady. 

Keďže však jeho vzánych artefaktov bolo stále viac, obec mu dala k dispozícii 5-hektárový pozemok, na ktorom začali vznikať zárodky dnešného skanzenu. Postupne sa rekonštruovali domácnosti, dielne, škola, hostinec, dokonca celá jedna vínna ulička s vinotékou a pred očami obyvateľov, ale aj čoraz väčšieho počtu návštevníkov vyrastala celá historická dedina, zachytávajúca verne život z prelomu storočí. 

Dnes má "otec" celého nápadu Josef Geissler 73 rokov a popri užívaní si dôchodku sa údajne ešte stále venuje svojmu celoživotnému poslaniu - rekonštrukcii fary Niedersulz, kde predstavuje svoju rozsiahlu sakrálnu zbierku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies