Zo Sudánu bolo evakuovaných viac než 1000 obyvateľov Európskej únie

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 11:05 • 2 min
Zo Sudánu bolo evakuovaných viac než 1000 obyvateľov Európskej únie

LUXEMBURG - Z bojmi zmietaného Sudánu bolo evakuovaných už viac ako 1000 obyvateľov Európskej únie. V pondelok to uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

slovakia

left justify in out

"Išlo o komplexnú a úspešnú operáciu," povedal Borrell novinárom v súvislosti s evakuáciami. Dodal, že medzi evakuovanými bolo i 21 diplomatov z misie EÚ v Chartúme; veľvyslanec Únie v Sudáne sa z hlavného mesta presunul do inej časti krajiny. "Najmä Francúzsku chcem poďakovať za to, že pomohlo evakuovať našich ľudí," vyhlásil Borrell. Vďaku vyjadril i spoločnému úsiliu ďalších krajín, ktoré evakuovali zo Sudánu nielen vlastných občanov, ale i občanov iných štátov. Borrell odhadol, že v Chartúme sa nachádza ešte približne 1500 obyvateľov krajín EÚ.

 

V Sudáne už vyše týždňa pokračujú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú, pripomína AFP. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia. Borrell v nedeľu uviedol, že hovoril s vodcami oboch strán konfliktu a vyzval ich na "okamžitý pokoj zbraní"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies