VIDEO: Študent vyvinul fľašu z morských rias: Bez vody sa sama rozloží

NETKY.SK • 17 Jún 2019, 23:00 • 2 min
VIDEO: Študent vyvinul fľašu z morských rias: Bez vody sa sama rozloží

REYKJAVÍK - Študent z Reykjavíku vyvinul fľašu z materiálu agar, teda z morských rias. Fľaša bez vody zmenšuje svoj objem až na zlomok pôvodnej veľkosti.

slovakia

left justify in out

Študent chce týmto materiálom bojovať proti obrovskému množstvu plastových odpadkov. S neobyčajným nápadom, ako zamedziť vzniku plastového odpadu, ktorý sa v prírode rozkladá až stovky rokov, prišiel islandský študent Ari Jónsson. Jónsson, ktorý sa venuje produktovému designu, navrhol fľašu vyrobenú z vody a z prášku z červených rias.

 

 

Fľaša drží svoj tvar len po dobu, kedy je v nej naliata tekutina - akonáhle je ale prázdna, začne sa sama od seba rozkladať. Ako píše napríklad server Dezeen.com, Jónsson predstavil svoju fľašu tento rok v marci na festivale dizajnu v islandskej metropole Reykjavík.

 

Po tom, čo si čítal správy, koľko plastov sa vyhodí každý rok, cítil urgentnú potrebu vyvinúť materiál, ktorý by mohol plast nahradiť. "Polovica vyrobených plastov sa použije len raz a potom sa vyhodí. Musíme nájsť nejakú cestu, ako toto neskutočné množstvo odpadkov obmedziť. Prečo používame materiály, ktorým trvá stovky rokov, než sa v prírode rozložia?" Pýta sa Jónsson.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies