Na biopásoch je osemkrát viac hmyzu

NETKY.SK • 19 November 2023, 10:32 • 2 min
Na biopásoch je osemkrát viac hmyzu

BRATISLAVA - Výskumný projekt na biopásoch nameral osemkrát viac motýľov, blanokrídlovcov, múch, koníkov a kobyliek ako mimo nich. Nameraný počet druhov bol dvojnásobný.

slovakia

left justify in out

Informovalo o tom Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). Monitoring biopásov robil entomológ zo Slovenskej akadémie vied Marek Semelbauer v chránenom vtáčom území Ostrovné lúky. Tie porovnával so susednými pšeničnými poľami.

 

„Prvé tri menované skupiny pritom patria medzi významné opeľovače, takže z biopásov nemá profit len príroda, ale aj poľnohospodári a v konečnom dôsledku aj my všetci,“ dodáva BROZ.

 

Poľnohospodári zakladali túto sezónu biopásy prvýkrát. Ide o jednu z podmienok čerpania celofarmovej ekoschémy, teda novej ekologickej agrodotácie. Medzi ďalšími podmienkami je napríklad rozdeľovanie veľkých lánov s jednou plodinou na menšie či zlepšovanie štruktúry pôdy používaním hnoja či kompostu.

Zapojenie do ekoschémy je dobrovoľné. V prvom roku sa do nich zapojilo 53 percent fariem, pokrývajúcich 85 percent poľnohospodárskej pôdy.

 

Podobne ako hmyzu sa na biopásoch začalo lepšie dariť aj vtáctvu. Vyplýva to z meraní ornitológov na 40 rôznych lokalitách. Podľa nich je početnosť všetkých zistených vtákov na biopásoch dvakrát vyššia ako v klasických plodinách. Zároveň sa 4,4-násobne zvýšila početnosť druhov hniezdiacich v biopásoch a 7,5-násobne početnosť ohrozených druhov, ktoré postupne miznú z poľnohospodárskej krajiny.

 

„Výsledky prekonali naše očakávania. Čakali sme, že nábeh biodiverzity a vzácnych druhov na biopásoch bude vzhľadom na desaťročia zlej poľnohospodárskej politiky za socializmu trvať niekoľko rokov,“ povedal v rozhovore Jozef Ridzoň z SOS Birdlife.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj : EurActiv / BROZ, Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies