Viktorovi Orbánovi klesá podpora. Porazí ho vo voľbách žena?

NETKY.SK • 7 Október 2021, 11:02 • 2 min
Viktorovi Orbánovi klesá podpora. Porazí ho vo voľbách žena?

BUDAPEŠŤ - Klára Dobrevová si v prieskumoch verejnej mienky získala dôveru väčšiny občanov.

slovakia

left justify in out

Súčasného predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána by v budúcoročných parlamentných voľbách dokázala poraziť Klára Dobrevová z Demokratickej koalície (DK). Vyplýva to z výsledkov spoločného prieskumu inštitútov Závecz Research a IDEA, zverejnených vo štvrtok v komerčnej televízii ATV.

 

img

 

V prieskumoch vedie Dobrevová

Prieskum sa sústredil na voličov šiestich opozičných strán a na nerozhodných voličov, ktorí sa chcú zúčastniť volieb.

Prvé kolo súboja v primárkach o post opozičného kandidáta na predsedu vlády, ktoré sa konalo od 18. do 28. septembra, vyhrala Dobrevová.

 

img

 

Druhé miesto obsadil starosta Budapešti, kandidát Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) Gergely Karácsony a tretím postupujúcim do druhého kola sa stal Péter Márki-Zay z Hnutia Maďarsko pre všetkých (Mindenki Magyarországa Mozgalom).

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Orbán sa stretol s Babišom. Niektorých novinárov nepustili na ich besedu

 

Orbán má silnú konkurenciu

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že 30 respondentov označilo Dobrevovú za najschopnejšiu protikandidátku, ktorá by dokázala zosadiť Orbána. Zároveň ju označili za najvhodnejšiu političku na funkciu premiéra. O Karácsonyovi si to myslí 23 percent a o Márki-Zayovi 22 percent opýtaných.

 

img

 

Dobrevovú podporili najmä ľudia so základným a stredoškolským vzdelaním, Karácsonya voliči s vysokoškolským vzdelaním a Márkiho-Zaya so stredoškolským vzdelanímDruhé kolo primárnych volieb opozičného kandidáta na post premiéra sa bude konať v dňoch 10.–16. októbra.

 

Šéfovia DK, MSZP, Jobbiku, environmentálnej strany LMP, Dialógu (Párbeszéd) a Momentumu sa vlani dohodli na výbere spoločného kandidáta formou primárok pre každý zo 106 jednomandátových volebných obvodov, ako aj na rovnakom postupe pri výbere opozičného kandidáta na post predsedu vlády do budúcoročných parlamentných volieb.

 

Prečítajte si tiež: Maďarské opozičné strany chcú poraziť Viktora Orbána

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies