Ministerka Martina Šimkovičová: Spolupráca medzi Slovenskom a Čínou v oblasti kultúry má potenciál

NETKY.SK • 12 Január 2024, 09:41 • 2 min
Ministerka Martina Šimkovičová: Spolupráca medzi Slovenskom a Čínou v oblasti kultúry má potenciál

S čínskymi partnermi aktívne spolupracuje aj medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA. Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici má zase samostatné centrum zamerané na čínsky jazyk a kultúru. V minulosti sa tiež organizovali prehliadky čínskej kinematografie v Kine Lumiére.

slovakia

left justify in out

Spolupráca medzi Slovenskou republikou a Čínskou ľudovou republikou v oblasti kultúry má potenciál. Na včerajšom stretnutí sa na tom zhodli ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová a čínsky veľvyslanec Cai Ge. Obe strany sú naklonené myšlienke podpísania programu spolupráce na roky 2024 – 2028. V tomto roku si krajiny navyše pripomínajú 75. výročie nadviazania diplomatických vzťahov.

„Aktuálne platný program je ešte z roku 2015, a preto si zaslúži našu pozornosť. Vítam, že v Číne je záujem o slovenské ľudové umenie a folklór, konkrétne o výkladné skrine nášho folklóru umelecký súbor Lúčnica a SĽUK,“ uviedla ministerka.

Zástupcovia SĽUK-u sa v minulom roku zúčastnili v Pekingu na podujatí, kde prezentovali prvky slovenského nehmotného kultúrneho dedičstva. „Verím, že na túto spoluprácu nadviažeme a počas nasledujúcich rokov ju ešte zintenzívnime,“ zdôraznila ministerka Šimkovičová.

Na stretnutí s veľvyslancom otvorili tiež otázku možnej spolupráce v oblasti výmenných pobytov študentov klasickej hudby, ako aj expertov v rámci kultúrneho dedičstva a obnovy pamiatok.


Veľvyslanec Cai Ge ocenil záujem slovenskej strany o prehĺbenie spolupráce. Slovensko má podľa jeho slov skvelú kultúru. Potenciál vidí aj v spolupráci v oblasti cestovného ruchu s dôrazom na kultúrne prednosti oboch krajín.

Priestor na spoluprácu medzi Slovenskom a Čínou je aj v oblasti múzeí a galérií. Slovenské národné múzeum zvažuje výstavu v Šanghaji. Vedenie múzea dostalo tiež pozvanie na konferenciu, ktorá by sa mala uskutočniť už v lete tohto roka.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: MK SR, Foto: Ministerka Martina Šimkovičová s čínskym veľvyslanecom Cai Ge. (www.culture.gov.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies