VIDEO Ostrov, na ktorý majú ženy zakázaný vstup, je od minulého týždňa súčasťou UNESCO

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 13:06 • 2 min
VIDEO Ostrov, na ktorý majú ženy zakázaný vstup, je od minulého týždňa súčasťou UNESCO

UNESCO zaradilo na zoznam pamiatok svetového kultúrneho dedičstva minulý týždeň aj japonský ostrov Okinoshima. Urobilo tak napriek protestom mnohých ženských organizácii.

slovakia

left justify in out

Ostrovček Okinoshima leží na juhozápade zeme v oblasti Fukuoka. Považuje sa za posvätný a ženy naň majú vstup zakázaný. Mnohé ženské organizácie sa búrili proti tomu, aby bol zaradený medzi pamiatky UNESCO, no nedosiahli svoje. Od minulého týždňa je ostrov súčasťou svetového kultúrneho dedičstva.

 

Na Okinoshimu smú vstúpiť len muži, no aj ich počet je regulovaný a pred tým musia absolvovať špeciálny rituál kúpania v mori, pri ktorom sú nahí. Ročne sem má povolený vstup len 200 mužov a to v rámci festivalu na koncom mája. Návštevníci sa musia zaviazať, že o svojom zážitku nebudú nič hovoriť a z tohto sakrálneho miesta si nevezmú vôbec nič, ani len kúsok trávy.

 

Na ostrove sa nachádza starobylá svätyňa Okitsu-gū zo 17. storočia. Archeologické výskumy dokázali, že v oblasti prebiehali významné náboženské rituály už v období medzi 4. a 9. storočím. Modlili sa tu vládcovia aj námorníci za bezpečie svojich lodí a dobré vzťahy so susednou Kóreou a Čínou. Už v tých dobách mali ženy na ostrov prísne zakázaný vstup a táto tradícia sa zachovala dodnes.

 

Na Okinoshime žije len niekoľko mníchov. Tí sa starajú o svätyňu a počas roka sa striedajú. Ani to, že sa ostrov dostal medzi pamiatky UNESCO z neho neurobí turistickú atrakciu, pretože miestni si ho veľmi uctievajú a ostávajú verní prísnym pravidlám.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies