Rusi tvrdia, že dohody s Washingtonom nestoja za nič

NETKY.SK • 13 Máj 2019, 09:12 • 2 min
Rusi tvrdia, že dohody s Washingtonom nestoja za nič

Bývalý americký tajomník ministerstva financií, známy ekonóm a publicista Pol Craig Roberts, porozprával o tom, ako Spojené štáty úplne stratili svoju autoritu a dôveryhodnosť a zároveň ukázal, že Rusko ho naopak získalo.

slovakia

left justify in out

Pol Roberts: „Putin to urobil tak, že aj Európa pochopila, že Spojeným štátom sa veriť nedá, ale Moskve áno“.

 

V rozhovore pre American Tribune, na otázku: „Naozaj veríte, že žiadna dohoda s Washingtonom nie je dôveryhodná?“ Pol Roberts odpovedal: „A nie je to tak? Aby som bol úprimný, mohol by som v reakcii na túto otázku citovať množstvo faktov, ale poviem vám to jednoduchšie. V južných štátoch je na predaj tričko, na ktorom je nadpis: ´samozrejme že môžete dôverovať americkej vláde – opýtajte sa na to Indiánov!´. Toto nám hovorí história - hovorí, že niektoré vlády si zaslúžia väčšiu dôveru ako iné."

 

Eisenhower nás varoval pred nebezpečenstvom, ktoré predstavuje vojensko-priemyselný blok USA, a my sme ho ignorovali. A teraz znášame výsledky. Amerika bojuje za záujmy korporácií a vojenského komplexu a absolútne neplní dohody.

 

Vezmite si napríklad vojnu proti terorizmu – nemá to nič spoločné s tým, akou by vlastne mala byť. Je to vojna proti moslimským krajinám a regiónom, ktorých zahraničná politika je viac-menej nezávislá od Washingtonu a Izraela. To je všetko. Zároveň je to samotná vojna proti občianskej slobode v USA, pretože pod zámienkou teroristickej hrozby sme boli zbavení väčšiny práv a slobôd.

 

Washington len predstiera, že vedie vojnu za demokraciu, za oslobodenie od terorizmu a tak ďalej. Len Rusi to už dávno pochopili, a preto vedia, že žiadna dohoda s Washingtonom naozaj za nič nestojí.

 

Keď Rusko súhlasilo so znovuzjednotením Nemecka, sľúbilo sa im, že NATO sa nepohne ani o krok na Východ. Ale Clintonov režim dal NATO do blízkosti ruských hraníc. Režim Buša "spláchol zmluvu o protiraketovej obrane do toalety" a Rusko je teraz ohrozené silami NATO pozdĺž bezprostredných území.

 

Celá Európa, Kanada, Veľká Británia, Austrália, Japonsko a Južná Kórea sú vazalmi Washingtonu. Nesmú vykonávať nezávislú zahraničnú alebo hospodársku politiku. Napríklad Európa nemá záujem na konflikte s Ruskom, ale je nútená pripojiť sa k nemu, pretože to tak povedala Amerika. Európski lídri, s výnimkou Charla de Gaulla, slúžia Washingtonu a nie ich vlastným ľuďom. Žiadny z amerických partnerov nie je suverénnym štátom v plnom slova zmysle, okrem Ruska.

 

Myslíte si, že ak by Francúzsko bolo suverénnym štátom, zaplatila by francúzska banka Washingtonu miliardy za obchod s Iránom? Je to francúzska banka, s americkým sankciami nemá priamy súvis. Podobných príkladov je veľa.

 

Preto vraj treba rešpektovať úsilie Ruska vyhnúť sa vojne. Vladimir Putin je pomerne tolerantný voči urážkam a provokáciám americkej administratívy. Vysiela tým signál do EÚ a systematicky zviditeľňuje Európe agresiu Washingtonu, ktorá by si podľa neho mala uvedomiť márnosť dohôd so Spojenými štátmi a nakoniec prijať nezávislú politiku voči Rusku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies