Neuveríte, ako chcú v Japonsku dosiahnuť vyššie dane!

NETKY.SK • 21 August 2022, 16:37 • 2 min
Neuveríte, ako chcú v Japonsku dosiahnuť vyššie dane!

TOKIO - Kým niektoré krajiny zápasia s vysokým percentom alkoholizmu obyvateľov, v Japonsku majú zjavne opačný problém.

slovakia

left justify in out

Najmä mladí ľudia vo veku 20 až 39 rokov pijú v Japonsku oveľa menej alkoholu ako ich rodičia. To prináša štátu nižšie dane, a tak prišli úrady s kurióznou kampaňou Sake Viva! Japonský Národný daňový úrad chce v tejto kampani osloviť najmä mladých, ktorých vyzýva, aby sa zapojili a priniesli nápady a podnikateľské plány na to, aby sa v krajine zvýšila konzumácia japonského ryžového vína – saké. 

 

img

 

Skupina, ktorá organizuje súťaž pre daňový úrad, tvrdí, že nové návyky,  čiastočne vytvorené počas pandémie covid, ale i  starnutie populácie viedli k poklesu predaja alkoholu. Chce, aby súťažiaci vymýšľali propagačné akcie, návrhy na budovanie značky a dokonca aj špičkové plány, v ktorých bude zapojená aj umelá inteligencia. 

 

img


Úrady dúfajú, že sa tak zvýši pitie alkoholu medzi mladou populáciou a zvýšený výber daní pomôže japonskej ekonomike a priemyslu. Japonské médiá uvádzajú, že reakcia verejnosti na kampaň bola zmiešaná. Jedni ju kritizujú za to, že môže viesť k vybudovaniu nezdravého návyku a následne k alkoholizmu, iní zverejnili svoje svojrázne nápady. Napríklad slávne herečky „vystupujúce“ ako hostesky v digitálnych kluboch.

 

img

 

Súťažiaci môžu svoje nápady predložiť do konca septembra. Najlepšie plány sa potom vypracujú s pomocou odborníkov pred predložením konečných návrhov v novembri. Nedávne údaje od centrálneho daňového úradu ukazujú, že ľudia pili v roku 2020 menej ako v roku 1995, pričom čísla klesajú z ročného priemeru 100 litrov (22 galónov) na 75 litrov (16 galónov) na dospelého. Daňové príjmy z daní z alkoholu sa v priebehu rokov tiež znížili.

 

Podľa denníka The Japan Times tvorila v roku 1980 5 % celkových príjmov, no v roku 2020 to bolo už len 1,7 %. Svetová banka odhaduje, že takmer tretina (29 %) japonskej populácie je vo veku 65 rokov a viac, čo je najvyšší podiel na svete. Obavy o budúcnosť saké tak nie sú jediným problémom, ktorý má japonská ekonomika. 

 

Prečítajte si tiež: Európu kvôli vojne a sankciám čaká recesia, Rusko si polepšilo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies