SaS, KDH aj Sme rodina chcú výrazné zvýšenie podielu slovenských potravín na pultoch obchodov

NETKY.SK • 15 Február 2020, 12:40 • 2 min
SaS, KDH aj Sme rodina chcú výrazné zvýšenie podielu slovenských potravín na pultoch obchodov

BRATISLAVA - Strany Sloboda a Solidarita (SaS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a hnutie Sme rodina súhlasia s vyjadreniami Slovenskej národnej strany (SNS), že podiel slovenských potravín na pultoch obchodov treba výrazne zvýšiť.

slovakia

left justify in out

Všetky politické subjekty však zároveň upozorňujú na to, že SNS mala dostatok času, aby tento podiel navýšila počas svojho pôsobenia vo vláde, no nestalo sa tak. Agentúru SITA o tom informovali tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová, predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a člen predsedníctva KDH a europoslanec Ivan Štefanec. Podiel slovenských potravín na pultoch obchodov dosiahol vlani podľa prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory 40,74 % a oproti roku 2018 mierne narástol.


Zvýšenie podielu slovenských potravín
Podpredsedníčka SNS a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná v utorok uviedla, že chce, aby bol do roku 2030 pomer slovenských potravín v obchodoch na úrovni 70 %. "Strana Sloboda a Solidarita by si rovnako želala na pultoch obchodov 70 percentný podiel slovenských potravín. Percentuálne zastúpenie slovenských potravín v obchodoch je totiž obrazom konkurencieschopnosti slovenského potravinárskeho priemyslu. Avšak za posledných 12 rokov jeho konkurencieschopnosť kontinuálne klesá. Slovensko sa stalo čistým vývozcom kvalitných poľnohospodárskych surovín z našich polí a paradoxne veľkým dovozcom potravín,“ upozornila Halgašová.


img

 

Programy politických strán
V programe SaS pre pôdohospodárstvo, ktorý bol vyhodnotený nezávislým inštitútom INESS ako najlepší zo všetkých politických strán, je podľa Halgašovej prioritou aj intenzívna podpora potravinárskeho priemyslu s návrhom konkrétnych riešení, ktorými Slovensko dokáže významne revitalizovať potravinársky priemysel. "Budem rada, ak po štyroch rokoch - na konci volebného obdobia - strana SaS bude môcť skonštatovať splnenie tohto cieľa. Je smutné, že odchádzajúca vládna garnitúra prichádza s takýmito číslami pár dní pred koncom svojho obdobia, počas ktorého mala dosť času a ideálnu príležitosť pre ich naplnenie,“ pokračovala tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo.

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná podľa hnutia Sme rodina zdieľa väčšinu myšlienok a návrhov, ktoré vo svojom programe prinieslo aj hnutie Sme rodina ešte v novembri minulého roka. "Jedným zo šestnástich hlavných cieľov hnutia je do roku 2030 dosiahnuť podiel slovenských potravín na pultoch predajní na úrovni 65 %. Pre dosiahnutie tohto cieľa sme pripravení realizovať zásadné kroky, navrhneme potrebné úpravy v legislatíve a podporíme domácich producentov kvalitných potravín,“ uviedol vedúci pracovnej skupiny hnutia Jaroslav Karahuta.

 

img

Gabriela Matečná 


SNS podľa hnutia Sme rodina už v programovom vyhlásení vlády z roku 2016 uvádzala medzi svojimi cieľmi v rámci poľnohospodárstva, okrem iného, aj podporu dlhodobého koncepčného riešenia zvýšenia potravinovej bezpečnosti SR, rovnako tak aj podielu slovenských potravinárskych výrobkov z domácich surovín na spotrebiteľskom trhu. "Dnes, po štyroch rokoch, ktoré SNS strávila v slovenskej vláde, sme svedkami úpadku poľnohospodárstva i potravinárstva na Slovensku. Dnešné saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami predstavuje takmer 1,8 mld. eur a má stále stúpajúcu tendenciu. Zo svojich plánov SNS prakticky za štyri roky nezrealizovala nič, čoho dôkazom sú aj tieto výsledky. Pani Matečná sa proste rozhodla, že vykradne programy ostatných politických strán, primaľuje si ich a prezentuje, podobne, ako zle naučený žiačik v škole opíše výsledok, no postup výpočtu k nemu už nepozná,“ povedal Boris Kollár.


img

Boris Kollár


Aj napriek tomu, že horizont roku 2030 je podľa strany Smer-SD zatiaľ pomerne vzdialený, strana otvorí vnútrostranícku diskusiu o téme podielu slovenských potravín na pultoch obchodov. "Budeme skúmať možnosti, ako dosiahnuť čo najväčšiu potravinovú sebestačnosť, ako súčasť jednotného trhu Európskej únie," uviedol vedúci tlačového oddelenia Smer-SD Ján Mažgút.

Podľa člena predsedníctva KDH a europoslanca Ivana Štefanca za ministrovania SNS sa podiel slovenských potravín na pultoch obchodov dostal na najnižšie čísla. "Je najvyšší čas, aby škodlivá politika SNS ničiaca slovenských farmárov a potravinárov už skončila. Kritickú situáciu slovenských potravín nezachránia žiadne nezmyselné veľkohubé vyhlásenia, ale len reálna podpora malých farmárov v regiónoch, dôsledné a transparentné využívanie európskych zdrojov a poctivá spolupráca v celom poľnohospodársko-potravinárskom reťazci. Len uplatňovaním takýchto princípov bude stúpať podiel slovenských potravín na pultoch obchodov, čo je našim cieľom," uzavrel Ivan Štefanec.

 

img

Ivan Štefanec


SNS chce, aby bol do roku 2030 pomer slovenských potravín v obchodoch na úrovni 70 %. Informovala o tom v utorok ministerka pôdohospodárstva a podpredsedníčka SNS Gabriela Matečná. Zároveň chce SNS zabezpečiť dostupnosť potravín pre každú obec formou podpory obchodov alebo donášok a presadiť aj povinnosť škôl a sociálnych zariadení, aby mali povinnosť nakupovať minimálne 50 % slovenských potravín. Cieľom SNS zostáva aj zníženie DPH na všetky potraviny, ochrana slovenského spotrebiteľa a presadzovanie kvalitných, bezpečných, slovenských a dostupných potravín po celej krajine.

Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu na požadovaný podiel slovenských potravín na pultoch obchodov aj strany OĽaNO, PS/SPOLU a Za ľudí. Tieto politické subjekty na otázky agentúry neodpovedali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona