Do Vychylovky už na jar

NETKY.SK • 21 Október 2022, 01:05 • 2 min
Do Vychylovky už na jar

NOVÁ BYSTRICA - Rekonštrukcia dvojkilometrového úseku trate Historickej lesnej úvraťovej železnice v skanzene Vychylovka v Novej Bystrici je na konci. Náklady sa vyšplhali na 2,2 milióna eur.

slovakia

left justify in out

 Ako uviedla riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová, prevádzku na úseku spustia v jarnej sezóne, po získaní povolení. Zrekonštruovaná časť železnice sa začína od stanice Kubátkovia a tiahne sa po železničné depo pod stanicou Skanzen. Tá bola v minulosti poškodená povodňou, čo znemožnilo jej ďalší prejazd. Riaditeľka múzea povedala, že na viacerých miestach boli nevyhovujúce drevené podvaly, výhybky a opotrebované koľajnice. Zrenovovať sa podarilo spodok a zvršok železnice pre traťovú rýchlosť 20 kilometrov za hodinu, tiež nástupište v stanici Kubátkovia a úrovňové priecestia, vrátane novej kabelizácie. Vznikla tiež odstavná koľaj v stanici Skanzen. "Dvojkilometrový úsek na historickej železnici sa vďaka projektu slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce podarilo zrekonštruovať po takmer desiatich rokoch. Verím, že uvedenie do prevádzky spodného úseku železničky bude pre návštevníkov zaujímavá atrakcia," priblížila Kotvasová. Ako dodala, aktuálne opravujú výhybky na prvej úvrati a štrkujú lôžko po celej trati železnice zo zdrojov múzea. Cieľom týchto aktivít je obnovenie prevádzky železnice od stanice Kubátkovia na Sedlo Beskyd, čím dôjde k prepojeniu kysuckej a Oravskej lesnej železnice. Kysucká lesná železnica vznikla v rozmedzí rokov 1915 až 1918 a slúžila na prepravu dreva. Viedla z Oščadnice do stanice Chmúra vo Vychylovke. V roku 1926 dobudovali osemkilometrový úsek spájajúci kysuckú s Oravskou lesnou železnicou. Od roku 1991 nesie názov Historická lesná úvraťová železnica. V súčasnosti ju využíva Kysucké múzeum na prevoz návštevníkov cez areál Múzea kysuckej dediny. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona