Dnes je prvá adventná nedeľa, do Vianoc tak ostáva iba 25 dní

NETKY.SK • 29 November 2020, 10:57 • 2 min
Dnes je prvá adventná nedeľa, do Vianoc tak ostáva iba 25 dní

BRATISLAVA - Začal sa advent. Čas, ktorý majú mnohý z nás spätý s predvianočnými prípravami, ale niekedy aj stresom, aby sme v nasledujúcich štyroch týždňoch stihli všetky prípravy. Tohtoročný advent však bude iný, ako sme zvyknutý. Pre pandémiu nového koronavírusu si tak nemôžme užívať radosti ako sú vianočné trhy, koncoročné večierky či iné spoločenské akcie. Možno preto nadišiel čas, aby sme sa tak vrátili k samotnej podstate Vianoc.

slovakia

left justify in out

Začiatkom adventu nadišlo obdobie štyroch nedieľ pred vianočnými sviatkami, kedy sa veriaci pripravujú na narodenie Ježiša Krista, rozjímajú v kostoloch, dodržujú pôst, nepijú alkohol a nevyhľadávajú spoločenské zábavy. Postupne pritom zapaľujú sviečky na adventnom venci, ktorý nie je iba okrasou domácnosti, ale má aj svoju symboliku.

 

Sviečky majú svoj význam

Pôvodne mal v katolíckych krajinách veniec štyri sviečky na adventnom venci, tri z nich boli fialové a jedna ružová. Fialová farba symbolizuje pokánie, pokoj a čakanie.

 

Na prvú adventnú nedeľu sa zapaľuje prvá fialová sviečka, tzv. sviečka prorokov, ktorá je pamiatkou na prorokov, ktorý predpovedali narodenie Ježiša Krista. Pre obyčajných ľudí symbolizuje nádej na lepšie časy a splnených snov. Nasledujúce sviečky sa zapaľujú proti smeru hodinových ručičiek.

 

img

 

Druhá sviečka je tiež fialová a je nazývaná tzv. betlémska, pričom reprezentuje lásku a predstavuje Ježiškove jasličky. Druhá sviečka tiež symbolizuje želanie mieru a to rovnako v srdci, ako aj vo svete.

 

V tretiu adventnú nedeľu sa zapaľuje ružová sviečka tzv. pastierska, ktorá vyjadruje radosť z toho, že pôstne obdobie sa takmer končí a adventné obdobie získava slávnostnejší ráz. Pre mnohých je tiež symbolom priateľstva a vďaka za všetkých svojich blízkych.

 

Štvrtá sviečka je opäť fialová tzv. anjelská a predstavuje mier a pokoj. Pre niektorých symbolizuje bezpodmienečnú lásku. Posledná adventná nedeľa tento rok pripadne na 20. decembra.

 

Prečítajte si tiež: Živý či umelý vianočný stromček? Pozrite si, ktorý z nich je z hľadiska ekológie vhodnejšou alternatívou

 

Na Štedrý večer sa potom do stredu venca položí piata biela sviečka, ktorá sa volá Kristova a predstavuje jeho život, ktorý má prísť na svet.

 

Rada na záver

Advent by mal byť obdobím pokoja, premýšľania a dobročinnosti. Tak, ako to mali zaužívané naši predkovia, ktorí sa po usilovnej práci od jari do zimy chystali na zimný odpočinok.

 

img

 

Preto je vhodné zabudnúť na zhon okolo vianočných darčekov a všetkými vecami spojených s konzumným trendom a Vianoce si užiť trochu inak. Venujte sa viac sebe a svojim najbližším, čo ocenia viac ako darček pod stromčekom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona