Českí colníci odhalili najväčší prípad výroby anabolík v histórii

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 12:05 • 2 min
Českí colníci odhalili najväčší prípad výroby anabolík v histórii

PRAHA - Českí colníci v spolupráci so slovenskými a poľskými kolegami odhalili doteraz najväčší prípad výroby a distribúcie anabolík s medzinárodným presahom. Organizovaná skupina anaboliká vyrábala najmenej desať rokov.

slovakia

left justify in out

V kauze zadržali 19 ľudí, hlavným organizátorom hrozí až 12-ročné väzenie. V stredu prípad zverejnila Colná správa ČR, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Pri domových prehliadkach bolo u nás zadržaných deväť osôb, z toho štyria sú vo väzbe, na Slovensku päť a v Poľsku tiež päť, z ktorých traja boli umiestnení do väzby," uviedli českí colníci.

 

Spoločný vyšetrovací tím okrem 19 zadržaných zaistil aj peniaze v hotovosti, na bankových účtoch či vo virtuálnej mene a ďalší majetok v hodnote viac než sto miliónov českých korún (viac než 4,2 milióna eur). Hodnota majetku zaisteného na Slovensku ešte nebola vyčíslená. "Boli odhalené dve výrobné laboratóriá, statisíce nelegálne vyrobených anabolík v tabletkách aj v ampulkách a viac než 300 kilogramov látok na ich výrobu," spresnila česká colná správa. Medzinárodná organizovaná skupina riadená prevažne z ČR anaboliká podľa colníkov nelegálne vyrábala v Česku a v Poľsku. Svoje produkty ponúkala na diskusných weboch a stránkach zameraných na kulturistiku takmer po celom svete. Výnosy z trestnej činnosti boli vďaka minimálnym vstupným nákladom pomerne vysoké a postupne ich legalizovali prostredníctvom takzvaných bielych koňov a rôznych účtov v ČR, SR, Poľsku, Litve, na Malte a v Bulharsku.

 

Náznaky možného nelegálneho obchodu si colníci všimli pred dvomi rokmi pri zásielke do Spojených štátov. Sledovaním zásielok, odosielateľov a príjemcov začali postupne rozkrývať sieť nelegálnych obchodníkov s týmito látkami. Neskôr prípad prepojili s ďalšími informáciami od kolegov zo Slovenska a Poľska. V prípade preukázania viny pri trestnom čine výroby a iného zaobchádzania s látkami s anabolickým a iným hormonálnym účinkom hrozí hlavným organizátorom až 12-ročný trest. Na rozkrytí nebezpečného medzinárodného gangu s českými colníkmi spolupracovala Národná protidrogová centrála, slovenská NAKA, poľský útvar CBSP Katowice, Europol a Eurojust. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies