VIDEO Kam sa Slovensko posunulo za posledných 25 rokov? Máme dôvod na radosť?

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 10:15 • 2 min
VIDEO Kam sa Slovensko posunulo za posledných 25 rokov? Máme dôvod na radosť?

BRATISLAVA - Slovensko si minulý týždeň 17. 07. 2017 pripomenulo 25. výročie prijatia Deklarácie o zvrchovanosti slovenského národa. Je to deň, ktorý sa zapísal do slovenských dejín ako deň, kedy slovenský národ prejavil záujem žiť v samostatnej krajine. Záujem bol taký silný, že o pár dní neskôr 01. 09. 1992 sme prijali ústavu SR a o rok neskôr 01. 01. 1993 sa tešili a oslavovali vznik samostatného štátu.

slovakia

left justify in out

Slovenská národná rada (SNR) schválila Deklaráciu v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vyhlásila ňou zvrchovanosť Slovenskej republiky. Obavy z toho, že si Slováci nebudú vedieť poradiť s riadením republiky, onedlho pominuli a Slovensko sa začalo rozvíjať. Počas tohto obdobia slovenská politická scéna zažila rôzne otrasy i turbulencie, tie sme ako národ dokázali ustáť.

 

Dnes sme už členom EÚ, súčasťou šengenského priestou. Tieto významné udalosti nám poskytli slobodu pohybu a výberu krajiny v ktorej chceme pracovať či dokonca ostať žiť.

 

Aká úspešná bola slovenská vláda oproti českej vláde od rozdelenia? Na slovenskej politickej scéne sa vystriedalo 9 vlád, 5 premiérov a 3 krát predčasné voľby, čo je v porovnaní s českou vládou, výrazne menej. V susednom Česku mali 13 vlád, 11 premiérov,  4-krát demisiu vlády, 2-krát vládnu krízu, 3-krát úradnícku vládu a 1-krát menšinovú vládu s podporou opozície.

 

Snahou našich politikov je zvýšenie životnej úrovne, zdravotnej starostlivosti či školstva, znižovať nezamestnanosť a motivovať ľudí k práci, ale aj priblíženie sa západnej úrovne života. Je pravdou, že niektoré záväzky sa našim vládam daria uskutočňovať viac iné menej. Pri tejto príležitosti sme oslovili pani Prof. Ivetu Radičovú, dekanku z Paneurópskej vysokej školy, aby zhodnotila vývoj Slovenskej republiky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies