Biden sa musí prestať báť Putina, pomoc Ukrajine stále nie je dostatočná

NETKY.SK • 18 August 2022, 08:08 • 2 min
Biden sa musí prestať báť Putina, pomoc Ukrajine stále nie je dostatočná

WASHINGTON - Tvrdí to devätnásť amerických generálov a bývalých funkcionárov vo výslužbe.

slovakia

left justify in out

Tí vyzývajú administratívu Joe Bidena,  aby zrýchlila tempo dodávok zbraní Ukrajine alebo riskovala, že „neúmyslene napomôže k víťazstvu Vladimíra Putina." Podľa tejto skupiny bývalých dôstojníkov a diplomatov USA poskytujú Ukrajine dostatok zbraní na jej obranu, nie však na to, aby bola schopná dobyť Krym. 

 

Z domova: Krúpa o Ficovi: Je presne ako tieto živočíchy!

 

img

 

Podľa predkladateľov výzvy Joe Bidena brzdí vo väčšej pomoci strach z ešte väčšej eskalácie napätia a najmä hrozby použitia jadrových zbraní zo strany Ruska. Súčasný americký prezident by však mal „odhodiť stracha pomáhať Ukrajine viac." Rusko od začiatku vojny varuje, že ak ktokoľvek zaútočí na ruské územie, jadrové zbrane použije. Séria výbuchov na Kryme, ktorý Rusi anektovali, tomu môže napomôcť. Amerika vydala tento týždeň vyhlásenie, že pri útokoch na Krym jej zbrane rozhodne neboli použité. 

 

img

 

„Z prílišnej opatrnosti, pokiaľ ide o vyvolávanie ruskej eskalácie (konvenčnej aj jadrovej), v skutočnosti ustúpime ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a znížime tlak na Moskvu, aby zastavila svoju agresiu a vážne sa zaoberala rokovaniami. Môžeme si myslieť, že tým, že každý deň odkladáme poskytnutie zbraní Ukrajine, ktoré potrebuje na víťazstvo, vyhýbame sa tak konfrontácii s Kremľom. Naopak, len zvyšujeme pravdepodobnosť, že tomuto nebezpečenstvu budeme čeliť z menej priaznivých dôvodov, " uvádza sa vo výzve. 
 

Minulý mesiac poradca pre národnú bezpečnosť Joe Bidena Jake Sullivan povedal, že tempo dodávok zbraní je obmedzené schopnosťou Ukrajiny absorbovať ich, pokiaľ ide o ľudí vyškolených na ich používanie, a potrebou, aby dodávky podporovali spojenci NATO.

 

Zo sveta: Zelenskyj a jeho výzva Ukrajincom žijúcim na Kryme



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies