V bratislavskej zoo dostávajú jej obyvatelia zamrazené ovocné pochúťky

NETKY.SK • 22 August 2023, 09:55 • 2 min
V bratislavskej zoo dostávajú jej obyvatelia zamrazené ovocné pochúťky

Bratislava-Starostlivosť o zvieratá počas horúčav je veľmi dôležitá, netreba na ňu zabúdať

slovakia

left justify in out

Tropické teploty, ktoré na Slovensku vládnu opäť aj v týchto dňoch, trápia ľudí aj zvieratá. Každý, kto horúčavy nezvláda práve najlepšie, sa v čase najväčšej páľavy sťahuje do tieňa. Ľudia sa snažia byť v interiéroch a starajú sa o svoje zdravie dostatočným pitným režimom v podobe ľadových nápojov alebo aj osviežením-nanukmi alebo zmrzlinami. Zvieratá to majú o čosi horšie. O ne sa musia postarať milí ľudia. Obyvatelia bratislavskej zoo majú v jedálničku chladené špeciality. 

 

Šimpanzy, orangutany a medveď dostávajú počas horúcich dní zamrazené ovocné pochúťky. Medveď s hrochom majú k dispozícii na ochladenie aj bazén. Lamy, vtáky nandu či emu sa sprchujú vodou. Nosorožce a diviaky sa zase môžu ochladzovať v bahniskách. Pre TASR to uviedla Alexandra Ritterová z bratislavskej zoologickej záhrady. Chovatelia podľa Ritterovej pravidelne kontrolujú, či majú zvieratá dostatok vody. Vybavenie výbehov a ubikácií je prispôsobené tak, aby zvieratá mali prístup k tieňu a ochrane pred slnkom.

 

Letné obdobie poskytuje dostatok čerstvej zelenej trávy, ktorá sa zvieratám kosí, ako aj letniny - čerstvé listy a konáre stromov. Tie dostávajú napríklad žirafy, opisuje Ritterová. Počas leta sa zvieratám podľa nej dáva aj viac minerálov, aby sa pokryl ich zvýšený výdaj. Väčšina zvierat je aktívnejšia počas dopoludnia a v čase najväčších horúčav trávia čas v tieni, kde oddychujú. Aktívnejšie sú potom opäť k večeru, tvrdí Ritterová.

 

Belane tundrové podľa nej preferujú chladnejšiu klímu, a preto ich na leto umiestnili do zázemia v najchladnejšej časti zoo. Pandy červené majú vo svojom výbehu obrovský strom, na ktorom trávia celý deň, a poskytuje im aj chládok. Okrem toho sú v ich okolí dve jazierka, ktoré tiež slúžia na ochladenie vzduchu. "Najlepšie zvládajú horúčavy zvieratá, pre ktoré je takéto počasie prirodzené a teda africké druhy živočíchov, ako sú nosorožce, žirafy, antilopy, surikaty či levy," podotkla Ritterová. Dodala, že zvieratá zostávajú v lete dlhšie vo vonkajších výbehoch a návštevníci môžu využiť prechádzku po areáli do 19.00 h. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies