Guterres: Kvôli sankciám hrozí vo svete hladomor

NETKY.SK • 21 August 2022, 08:44 • 2 min
Guterres: Kvôli sankciám hrozí vo svete hladomor

ISTANBUL - Generálny tajomník OSN to uviedol vo svojom príhovore v Turecku.

slovakia

left justify in out

Podľa Guterresa sa musia ruské hnojivá a poľnohospodárske produkty dostať na svetové trhy bez obmedzení. V opačnom prípade by sa mohla svetová potravinová kríza začať už budúci rok. 

 

„Pri dodávaní hnojív a poľnohospodárskych produktov na trh je dôležitá spolupráca všetkých vlád aj súkromného sektora," povedal Guterres v Spoločnom koordinačnom centre (JCC) v Istanbule.

 

img

 

JCC dohliada na vývoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Pôsobia v ňom zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Dohodu o jeho vzniku sprostredkovali v júli OSN a Turecko.

„To, čo vidíme v Odese a Istanbule, je len tá viditeľnejšia časť riešenia. Ďalšou časťou je neobmedzený prístup ruských potravín a hnojív, ktoré nie sú predmetom sankcií, na svetové trhy," uviedol Guterres a dodal, že aj napriek tomu dodávky týchto produktov narážajú na prekážky. Generálny tajomník OSN tiež uviedol, že „ak tento rok nebude dostatok hnojív, v roku 2023 možno nebude dosť potravín."

 

obrazok

 

Guterres sa minulý týždeň stretol s tureckým prezidentom Erdoganom priamo v Kyjeve a s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Erdogan na jednom zo stretnutí s novinármi uviedol, že bude hovoriť s Vladimírom Putinom o Ukrajine i sankciách. OSN priznáva, že má len málo možností ako zastaviť vojnu a tiež, že sankcie nemajú na Rusko taký dopad, ako sa čakalo. 

 

Viac si môžete prečítať tu: OSN: Je čoraz zložitejšie potrestať Rusko. Dôvod vás možno prekvapí!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies