Vaše zlyhania ich robia šťastnejšími ako ich vlastný úspech: Prečo niektorí ľudia tak silno nenávidia?

NETKY.SK • 10 November 2023, 13:15 • 2 min
Vaše zlyhania ich robia šťastnejšími ako ich vlastný úspech: Prečo niektorí ľudia tak silno nenávidia?

V živote je veľa ľudí, ktorí vás môžu mať radi, ale keď v živote napredujete, väčšina ľudí nebude zdieľať váš úspech. Niektorí môžu dokonca žiarliť na daný úspech. Je to smutné, ale taká je realita života. Prečo napriek tomu sledujú každý váš krok? Prečo sa tak veľmi živia na vašom neúspechu či nešťastí?

slovakia

left justify in out

"Hater," či neprajník je niekto, kto diskredituje, znehodnocuje alebo bagatelizuje vaše úspechy. Nezáleží na tom, čo robíte. Nezáleží na tom, ak neurobíte nič. Niekto o vás povie vždy niečo negatívne. S týmito ľuďmi nemôžete urobiť nič. Jediné, čo môžete urobiť, je dať im niečo, o čom stojí za to hovoriť. Tieto typy ľudí sú živené žiarlivosťou a pohŕdaním. Vaše zlyhania ich robia šťastnejšími ako ich vlastný úspech. Pre nich je všetko hra s nulovým súčtom a vidia len nedostatok a obmedzenia.

V živote je veľa ľudí, ktorí vás môžu mať radi, ale keď v živote napredujete, väčšina ľudí nebude zdieľať váš úspech. Niektorí môžu dokonca žiarliť na daný úspech. Je to smutné, ale taká je realita života. Prečo napriek tomu sledujú každý váš krok?

Hlavné dôvody neprajnosti

Tento zoznam nie je úplný, ale ak zažívate neočakávané nepriateľstvo – najmä od ľudí, ktorých kedysi ste považovali alebo stále považujete za priateľov – toto sú najpravdepodobnejšie dôvody:

1. Zlepšili ste sa. Neprajníci nevedia vystáť, keď sa ľudia zlepšujú

2. Ide vám to dobre. Neprajníci sú prehnane žiarliví

3. Prekonali ste ich. Hateri nemôžu vystáť víťazov

4. Nezlyhali ste. Neprajníci túžili po opaku

5. Vyvinuli ste sa. Neprajníci nie

Tenká hranica nenávisti a lásky

Napriek tomu, čo si ľudia môžu myslieť, niekto, kto nenávidí inú osobu, nie je vždy o tom, čo táto osoba robí alebo kým je. V skutočnosti to často môže súvisieť viac s osobou, ktorá ich nenávidí – s ich vlastnou neistotou a minulými skúsenosťami. Slovo „ nenávisť “ znamená hlboký hnev, frustráciu a často aj zranenie. Nie každý to však pri používaní myslí v plnej miere.

Žiarlivosť bez lásky nefunguje. Nenávidíš niekoho, pretože ním chceš byť. Milujete to, čo dosiahli. 

Nenávisť a psychická bolesť

Najzákladnejšia podmienka, ktorá musí byť splnená, aby vás niekto mohol nenávidieť, je, že musíte danej osobe spôsobiť určitú psychickú bolesť.
Nie je možná nenávisť bez myšlienky bolesti. Takže vždy, keď vás niekto nenávidí, musíte automaticky predpokladať, že ste mu úmyselne alebo neúmyselne spôsobili nejakú psychickú bolesť. 

Môže sa tiež stať, že sa nejakým spôsobom presvedčili, že ste pre nich hrozbou, aj keď to nemá nič spoločné s realitou, ako sa to stáva v prípade predsudkov. Keď ľudia nenávidia ostatných, ktorí sú iní ako oni, zdajú sa byť  potenciálne  škodliví pre ich vlastné blaho.
Teraz je nenávisť emóciou, ktorá nás motivuje vyhýbať sa bolesti, ktorá má niekedy podobu znevažovania ľudí, ktorí nám spôsobujú bolesť.

 

Nasledujú dva najbežnejšie spôsoby, ktorými môžete, vedome alebo nevedome, zmeniť niekoho na svojho nenávistníka:

1. Keď zraníte ich ego

Všetky ľudské bytosti majú silnú potrebu cítiť sa nadradene a výnimočne. U ľudí sa dokonca vyvinú psychické poruchy, len aby ochránili svoje ego.
Takže kedykoľvek uvidíte, ako na vás niekto chrlí svoju nenávisť, skúste si položiť túto otázku:„Ako som ublížil egu tejto osoby?“ a budete prekvapení, ako bude všetko jasné.

Internet je miesto, kde vidíte veľa hejterov a trollov. Otvorte ľubovoľné diskusné fórum a pravdepodobne uvidíte, ako sa ľudia navzájom trollujú. Prečo to robia? 
Väčšinou nejde o nič iné ako o boj ega. Človek niečo zverejní, komu sa nepáči, čo vidí, začne trollovať.

Ego pôvodného plagátu sa zraní a on začne trollovať späť, čo následne zraní ego pôvodného trollera... a ďalej pokračuje boj o prevahu. Čoskoro sa ľudia postavia na jednu stranu a my sme svedkami virtuálnej svetovej vojny.

2. Keď dostanete niečo, čo veľmi chceli

Často to vedie k žiarlivosti , ale keďže žiarlivosť je taká bolestivá emócia, vzniká aj nenávisť voči osobe, na ktorú žiarlime.
Takže ďalšia dôležitá otázka, ktorú si musíte položiť, ak vás niekto nenávidí, je:„Čo mám také, že to táto osoba tak veľmi chce?"

Zvyčajne vám daná osoba nepriamo naznačí, čím vo vás opovrhuje.
Povedzme napríklad, že ste povýšený vo svojej kancelárii a pri práci na projekte urobíte malú chybu. Aj keď je s tým váš šéf v poriadku, vaši kolegovia sa vám môžu posmievať alebo si z vás robiť srandu z nenávisti voči vám.

Nenávisť ako obranný mechanizmus

Niektorí ľudia nenávidia spôsob, akým nenávidia, pretože boli tak nenávidení. Je možné, že osobu, ktorá vás často nazýva hlúpym, hlúpym, bláznom, šprtom, lúzerom, mrchou alebo inými podobnými prívlastkami, tak mohol byť v minulosti nazvaný niekým iným.

Funguje to takto: Keď človek dostane nenávistné komentáre, je pravdepodobné, že sa zraní, je to ľudská povaha. Ale prvoradou úlohou nášho podvedomia je chrániť nás pred zranením.
Takže podvedomie človeka, ktorý zažije zranené pocity, príde s plánom, ako zabrániť tomu, aby sa to isté stalo v budúcnosti:
Ublížim iným skôr, než sa vôbec odvážia ublížiť mne.

Týmto spôsobom jeho myseľ prichádza s obranou skôr, ako existuje šanca na útok z druhej strany, preventívny útok.

Zdroje:

https://edlatimore.com/why-you-have-haters-even-if-you-arent-an-asshole/

https://thriveworks.com/help-with/feelings-emotions/why-does-everyone-hate-me/

https://medium.com/the-post-grad-survival-guide/sometimes-people-are-just-jealous-of-you-okay-9f898e83af48

https://www.psychmechanics.com/psychology-of-haters/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Canva/missouriindependent.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies