Zásahový tím odstránil nebezpečného medveďa. Čo robil?

NETKY.SK • 27 Jún 2022, 15:54 • 2 min
Zásahový tím odstránil nebezpečného medveďa. Čo robil?

SUČANY - Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) v nedeľu vo večerných hodinách usmrtil problémového jedinca medveďa hnedého v obci Sučany v Martinskom okrese.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková. Medveď podľa nej svojím správaním a častými návštevami Sučian a ďalších okolitých obcí v podhorí Národného parku Malá Fatra mohol ohroziť bezpečnosť obyvateľov.

 

img

Minister životného prostredia SR Ján Budaj 

 

Zásahový tím ŠOP SR monitoroval pohyb a správanie medveďa v intraviláne obce Sučany i v ďalších blízkych lokalitách. Trojročný samec medveďa hnedého s hmotnosťou 50 kilogramov sa pohyboval v blízkosti ľudských obydlí, vyhľadával odpad z ľudskej potravy, pravidelne prevracal odpadové nádoby a vchádzal obyvateľom do záhrad.

 

Prečítajte si tiež: Šéf zásahového tímu: Medvede netúžia po stretoch s ľuďmi. Niektoré však svoje správanie už nezmenia

 

„Pri stretnutí s človekom nejavil známky plachosti a vykazoval nízku senzitivitu na plašenie. Všetky metódy plašenia boli neúčinné. Jeho správanie bolo vyhodnotené ako riziko ohrozenia zdravia a života ľudí,“ uviedla Bocková.

 

img

Ilustračná fotografia 

 

Umiestnenie medveďa do odchovného zariadenia nebolo v tomto prípade možné, išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode a nebola by možná jeho adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

 

K téme: Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona