VIDEO: Japonskí vesmírni turisti sa vrátili na Zem. Zachytili život na ISS

NETKY.SK • 20 December 2021, 07:55 • 2 min
VIDEO: Japonskí vesmírni turisti sa vrátili na Zem. Zachytili život na ISS

MOSKVA - Dvojica strávila na obežnej dráhe 12 dní, počas ktorých mala možnosť spoznať Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

slovakia

left justify in out

Návratový modul pristál s pomocou padáka o 9:13 miestneho času (4:13 h SEČ) v kazašskej stepi tak, ako bolo naplánované. Informovala o tom ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

 

 

Miliardár Jusaku Maezawa a jeho asistent, filmový producent Józo Hirano, boli prvými vesmírnymi turistami – samoplatcami na ISS od roku 2009. Cenu vesmírnej cesty nezverejnili. Dvojica odštartovala k stanici na obežnej dráhe Zeme 8. decembra z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane spolu s ruským kozmonautom Alexandrom Misurkinom, s ktorým sa aj vrátila.

 

Prečítajte si tiež: VEDA A TECHNIKA Koniec videohovorov? Do piatich rokov vraj budú pasé. Čo ich nahradí?

 

Maezawa (46), podnikateľ v oblasti módy, dokumentoval každodenný život na ISS pre svoj populárny kanál na platforme YouTube. Fanúšikom napríklad vysvetľoval, ako si vo vesmíre čistia zuby, ako chodia na záchod či ako piť čaj a spať v bezváhovom stave. O svojom pobyte na vesmírnej stanici chce neskôr zverejniť aj filmový dokument.

 

 

Miliardár tiež ohlásil plány na rok 2023 – obletieť Mesiac prostredníctvom súkromnej vesmírnej spoločnosti SpaceX. Na tento let chce so sebou zobrať ďalších 8 ľudí.

 

Možno vás zaujme: Úspešná misia! Sonda Parker Solar Probe sa dotkla po prvý raz atmosféry Slnka

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies