Všetko čo Vás zaujíma o MDŽ

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 06:45 • 2 min
Všetko čo Vás zaujíma o MDŽ

Zaujíma Vás prečo oslavujeme MDŽ, kedy vzniklo MDŽ alebo aké kvety darovať k MDŽ? Odpovede nielen na tieto otázky Vám zodpovieme v článku.

slovakia

left justify in out

Ako vzniklo mdž?

Medzinárodný deň žien (MDŽ) vznikol vo viacerých fázach. Prvá iniciatíva na vytvorenie dňa venovaného právam žien sa objavila v 20. storočí. No konkrétny Medzinárodný deň žien, ako ho poznáme dnes, sa začal formovať na začiatku 20. storočia v súvislosti s bojom žien za rovnosť a lepšie pracovné podmienky. Oficiálny dátum, kedy bol Medzinárodný deň žien prvýkrát oslávený ako celosvetová udalosť, je 8. marec. Tento dátum bol zvolený ako symbolický deň na počesť práce a boja žien za rovnosť. Odvtedy sa 8. marec slávi ako Medzinárodný deň žien, ktorý je dôležitou udalosťou na pripomenutie úspechov a boja žien za práva a rovnosť vo svete.

 

Prečo práve 8. Marec?

Dátum 8. marec bol vybraný ako Medzinárodný deň žien z viacerých dôvodov, ktoré sa viažu k histórii a udalostiam boja žien za svoje práva. Jednou z kľúčových udalostí, ktorá ovplyvnila voľbu tohto dátumu, bola tragédia v roku 1908 v New Yorku, kedy zomrelo 129 pracovníčok textilnej továrne pri požiari. Táto udalosť získala veľkú pozornosť médií a spoločnosti a stala sa katalyzátorom pre väčšiu aktivitu hnutia za práva žien a zlepšenie pracovných podmienok.

 

Ďalším dôležitým momentom bola Medzinárodná socialistická konferencia v roku 1910, kde bola navrhnutá myšlienka vyhlásiť špeciálny deň pre ženy ako symbol ich boja za rovnosť a práva. Táto konferencia odporučila, aby sa Medzinárodný deň žien slávil v rovnakom dátume na počesť pracujúcich žien.

 

Neskôr, v roku 1917, dňa 8. marca (podľa grérskeho kalendára, ktorý bol v Rusku v tom čase používaný) začal masový štrajk ruských pracujúcich žien v Petrohrade, čo neskôr vyústilo v revolúciu a k pádu cárskeho Ruska. Tento významný moment v histórii bol tiež jedným z dôvodov, prečo bol 8. marec vybraný ako Medzinárodný deň žien. Celkovo možno povedať, že 8. marec sa stal symbolickým dátumom, ktorý pripomína práva a boj žien za rovnosť, lepšie pracovné podmienky a zlepšenie ich postavenia vo svete.

Aké kvety darovať k MDŽ?

Kvetiny darované na Medzinárodný deň žien (MDŽ) majú symbolický význam a vyjadrujú obdiv, lásku a uznanie voči ženám. Niektoré z najpopulárnejších kvetín darovaných k MDŽ zahŕňajú ruže, tulipány, lilie a chryzantémy. Ruže sú tradičným symbolom lásky a obdivu, pričom ich farebnosť môže vyjadrovať rôzne emócie, napríklad červená ruža symbolizuje vášeň a romantiku. Tulipány sú spojené s eleganciou a dokonalosťou, zatiaľ čo lilie vyjadrujú čistotu a nevinnosť. Chryzantémy sú spojené so šťastím a dlhovekosťou. Vo výbere kvetín na darovanie k MDŽ je dôležité brať do úvahy osobné preferencie ženy a význam, ktorý chcete kvetinou vyjadriť.

Oslavujú MDŽ na celom svete?

Medzinárodný deň žien (MDŽ) nie je oslavovaný na celom svete univerzálne a jednotne. Hoci je to významná udalosť vo veľkom počte krajín, existujú aj miesta, kde MDŽ nie je oslavovaný alebo nie je tak rozšírený ako v iných častiach sveta. Napríklad v niektorých konzervatívnych častiach Ázie, Blízkeho východu a Afriky môže byť MDŽ vnímaný ako západná tradícia a nieje široko oslavovaný.

 

Existujú aj krajiny, kde MDŽ nie je oslavovanou udalosťou. Patrí sem napríklad Saudská Arábia, kde je verejné zhromažďovanie a akcie na podporu práv žien obmedzené a MDŽ nie je oficiálne uznávaným sviatkom. Podobne v Katare či Ománe. V niektorých konzervatívnych spoločnostiach Ázie, Blízkeho východu a Afriky môžu byť oslavy MDŽ minimálne alebo úplne ignorované z kultúrnych alebo politických dôvodov.

 

Avšak v mnohých iných krajinách na rôznych kontinentoch je MDŽ dôležitou udalosťou, ktorá sa oslavuje prostredníctvom rôznych podujatí, demonštrácií, konferencií a ďalších aktivít. Celkovo povedané, hoci MDŽ má význam na medzinárodnej úrovni, jeho oslavy a uznávanie sa môžu líšiť v závislosti od kultúry, tradícií a politického kontextu každej krajiny.

 

Na našom instagramovom profile sme pre Vás pripravili k MDŽ malé prekvapenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Midjourney
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies