Veľké finále Metal Battle sa blíži. Už čoskoro spoznáme kapelu, ktorá bude reprezentovať Slovensko na Wackene

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 09:35 • 2 min
Veľké finále Metal Battle sa blíži. Už čoskoro spoznáme kapelu, ktorá bude reprezentovať Slovensko na Wackene

Už čoskoro spozná Slovensko siedmu kapelu spod Tatier, ktorá si zahrá na legendárnom festivale Wacken Open Air. Naposledy sa z tunajších kapiel na severe Nemecka predstavili ešte v roku 2019 April Weeps. Pred nimi si tam od roku 2012 zahrali Rust2Dust, Midnight Scream, Anstratus, Renaissense a Morna

slovakia

left justify in out

V úvode marca sme spoznali sexteto finalistov súťaže Wacken Metal Battle Slovakia. Z košického semifinále postúpili skupiny Etterna, Wayd a Patriarcha. Z bratislavského Castaway, Besna a Shattered Mind.

Veľkolepé finále, na ktoré si môžete zakúpiť lístky, sa uskutoční v utorok 30. apríla v Dome kultúry ŽSR vo Zvolene, víťazná kapela bude našu krajinu v lete reprezentovať na Wackene. Naprázdno však neobídu ani ďalšie dve kapely. Organizátori z agentúry ProMusic ocenia aj druhú a tretiu v poradí malým prekvapením, ktoré si pripravili v spolupráci s predajňou hudobnín Total Music.

Krátke predstavenie finalistov

Večer odštartujú Bratislavčania Shattered Mind, ktorí boli po úvodnom kole náhradníkmi. V bratislavskom semifinále zaujali porotu svojim metalcorom natoľko, že sa posunuli na tretiu pozíciu a postúpili do zvolenského finále.

Druhou kapelou finálového večera budú blackened melodic death metalisti Patriarcha, tí postúpili z Košíc z tretieho miesta. Fanúšikom a porote predvedú svoju temnú šou.

Ako tretia vystúpi vo Zvolene skupina Besna (druhá z bratislavského semifinále), ktorá sa pokúsi zaujať svojím netradičným post black metalom.

Štvrtou skupinou večera budú Prešovčania Wayd, ktorí sú na scéne už 30 rokov a prítomným naservírujú poriadne výživný death metal ozvláštnený o rôzne prekvapivé prvky.

Predposlednou skupinou večera budú víťazi semifinále divízie Východ Etterna. Kvinteto hudobníkov z Prešova odprezentuje svoj melodický metalcore.

Na samotný záver vystúpia víťazi bratislavského semifinále, progresívni melodici Castaway z hlavného mesta, ktorí sa svojou tvorbou pokúsia naliať energiu do fanúšikov a poroty.

Všetci finalisti zahrajú 30-minútové koncerty, presne toľko hracieho času bude mať výherná kapela k dispozícii aj priamo v Nemecku. Poradie kapiel určil počet bodov, ktoré interpreti dostali od porotcov v semifinálových kolách.

O postupujúcom rozhodne až 10 porotcov

Na finále si organizátori okrem prekvapenia v podobe cien pre druhú a tretiu kapelu pripravili ešte jednu novinku. Kým o postupujúcich do semifinále rozhodovalo 8 slovenských porotcov a dvaja zahraniční, v semifinálových kolách bolo rozhodcov 5. O celkovom víťazovi teraz opäť rozhodne až 10 porotcov.

Vo finále budú rozhodovať: Stanislav Černák (novinár – Valhalla.sk), Rudi Rus (moderátor a hudobný žurnalista – Headbanger_FM), Michal Očovan (promotér – ProMusic.sk), Miloš Dupaľ (hudobník – April Weeps), Veronika Klimonová (fotografka – Werdza photography), Karla Tallas (hudobná žurnalistka), Edo Kopček (hudobný žurnalista – Mojamuzika.sk), Juraj Červenák (spisovateľ), Marián Serva (muzikant a majiteľ hudobnín Total Music) a Milan Barančok (žurnalista a návštevník Wackenu).

„Opäť máme nesmierne silný ročník, každá jedna z kapiel, ktorá sa dostala až do finále, by určite obstála v konkurencii zahraničných skupín na Wackene. Chceme, aby rozhodovanie bolo čo najobjektívnejšie a podieľalo sa na ňom čo najviac odborníkov, preto sme na finále do poroty prizvali aj ďalších mená,“ vysvetlil vedúci poroty novinár Stanislav Černák z Valhalla.sk.

Fanúšikovia v Košiciach a Bratislave vytvorili súťažiacim kapelám skvelú atmosféru, ktorú by si zaslúžili aj vo Zvolene počas finálového večera. Každá skupina zaiste zo seba vydá úplne všetko. Dobre si preto poznačte do kalendárov termín 30. apríla 2024 a príďte sa zabaviť na to najlepšie, čo doma máme.

Program finálového večera:

18:30 - otvorenie DK ŽSR
19:15 - 19:45 - SHATTERED MIND
20:05 - 20:35 - PATRIARCHA
20:55 - 21:25 - BESNA
21:45 - 22:15 - WAYD
22:35 - 23:05 - ETTERNA
23:25 - 23:55 - CASTAWAY
00:15 - vyhodnotenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: ProMusic.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies