Brazílsky prezident prichádza vďaka svojmu postoju k požiarom pralesa o popularitu

NETKY.SK • 3 September 2019, 07:55 • 2 min
Brazílsky prezident prichádza vďaka svojmu postoju k požiarom pralesa o popularitu

RIO DE JANEIRO - Miera obľúbenosti brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara utrpela značný pokles v súvislosti s medzinárodnou polemikou o jeho riešení rozsiahlych lesných požiarov v amazonskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Datafolha pre denník Folha de S.Paulo.

 

Počet Brazílčanov, ktorí nesúhlasia s Bolsonarom, vzrástol na 38 percent, čo je oproti júlovému prieskumu nárast o päť percentuálnych bodov. Počet tých, ktorí tvrdia, že prezident koná správne, klesol na 29 percent; pred dvoma mesiacmi to činilo 33 percent. Viac než 50 percent Brazílčanov neschvaľuje spôsob, akým Bolsonaro pristupuje k vývoju situácie v Amazónii.

 

img

 

Odhliadnuc od stále pretrvávajúcich lesných požiarov, prieskum prichádza po tom, ako prezident vymenoval svojho syna za veľvyslanca v Spojených štátoch a verejnej roztržke Bolsonara s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

 

Nesúhlas obyvateľstva s jeho konaním je viac než dvojnásobný v porovnaní s tým, ako tomu bolo u jeho troch predchodcov v úrade v rovnakom časovom bode počas ich prvého funkčného obdobia - Fernanda Henriqua Cardosa, Luiza Inácia Lulu da Silvu a Dilmy Rousseffovej, vyplýva zo štatistiky minulých prieskumov spoločnosti Datafolha.

 

Bolsonaro chce v septembri na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (VZ OSN) prediskutovať požiare v Amazonskom pralese, ktoré pritiahli pozornosť medzinárodnej komunity. Povedal, že chce "vlastenecky hovoriť" o amazonskom regióne. Ten podľa neho predošlé vlády odignorovali a "v podstate ho predali svetu".

 

Generálny tajomník OSN António Guterres minulý týždeň navrhol usporiadať stretnutie s cieľom riešiť otázku požiarov, ktoré pohltili časť brazílskeho dažďového pralesa. Podľa dát brazílskeho Národného inštitútu pre výskum vesmíru v auguste horelo v brazílskom Amazonskom pralese 30 901 požiarov, čo je najviac v danom mesiaci od roku 2010.

 

 

Medzinárodná organizácia Amnesty International v pondelok varovala, že ak úrady nebudú stíhať osoby zodpovedné za nelegálne požiare, situácia sa v budúcnosti za Bolsonarovej vlády zhorší.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies