Gramatika: Tak ako je to správne? Záleží na niečom či od niečoho?

NETKY.SK • 29 Január 2019, 08:58 • 2 min
Gramatika: Tak ako je to správne? Záleží na niečom či od niečoho?

BRATISLAVA - Slovesá záležať a závisieť. Predložky na a od. Aká väzba je správna? Práve tieto väzby sa v našej praxi neraz krížia – a teda používajú sa nesprávne.

slovakia

left justify in out

Sloveso záležať je vždy spájané s predložkou NA niečom, nie s predložkou OD. Nepovieme teda: Záleží to od nás. Bude to záležať od okolností. Nezáleží to len od dobrej vôle. Ale správne je to takto: Záleží to na nás. Bude to záležať na okolnostiach. Nezáleží to len na dobrej vôli.

 

img

 

Naopak je to pri slovese závisieť, ktoré sa spája s predložkou OD niečoho, nie závisieť NA niečom. Nesprávne: Sme závislí na Facebooku. Dieťa je závislé na láske svojich rodičov. Môj manžel je závislý na káve. Správne: Sme závislí od Facebooku. Dieťa je závislé od lásky svojich rodičov. Môj manžel je závislý od kávy.

 

Čiže v prípade akýchkoľvek závislostí nesprávne hovoríme, že sme závislí na nich, ale spisovne sme závislí od nich – od sociálnych sietí, od drog, od alkoholu, od automatu,... Na rovnakom príklade vyzerá správne použitie slovies záležať a závisieť s predložkami nasledovne: Záleží na vás, ako sa rozhodnete. Závisí len od vás, aké rozhodnutie urobíte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies