Vedci objavili mŕtvu galaxiu, ktorá je jedna z najstarších doposiaľ objavených

NETKY.SK • 7 Marec 2024, 18:44 • 2 min
Vedci objavili mŕtvu galaxiu, ktorá je jedna z najstarších doposiaľ objavených

Vedci našli „mŕtvu“ galaxiu staršiu ako ktorákoľvek doteraz nájdená. Nový zhluk hviezd bol už mŕtvy, keď bol vesmír na začiatku. Zdá sa, že vyhorel, keď mal vesmír len 5 percent svojho súčasného veku.

slovakia

left justify in out

Tvorba hviezd sa v galaxii zastavila už asi pred 13,1 miliardami rokov, len 700 miliónov rokov po vzniku vesmíru. Hoci vedci už podobné „mŕtve“ galaxie objavili, táto je najstaršia, a to o 500 miliónov rokov.

Vedci tvrdia, že galaxia mala krátku životnosť a "vyhasla mladá", uviedli vedci z Cambridge, ktorí ju objavili. Takéto správanie sa neočakávalo, kým nebola objavená nová galaxia.

„Zdalo sa, že galaxia žila rýchlo a intenzívne a potom veľmi rýchlo prestala vytvárať hviezdy,“ povedal astrofyzik Tobias Looser z Kavliho inštitútu pre kozmológiu na univerzite v Cambridge, hlavný autor štúdie publikovanej v časopise Nature.

„V prvých niekoľkých stovkách miliónov rokov svojej histórie bol vesmír násilný a aktívny a okolo neho bolo veľa plynu na poháňanie hviezd v galaxiách. Vďaka tomu je tento objav obzvlášť záhadný a zaujímavý,“ dodal Looser.

Táto galaxia je relatívne malá, má asi 100 miliónov až jednu miliardu hviezd. To by ju zaradilo do susedstva hmoty trpasličej galaxie Small Magellanic Cloud nachádzajúcej sa v blízkosti našej Mliečnej dráhy, hoci tá stále vytvára nové hviezdy.

Keď galaxia prestane vytvárať nové hviezdy, stáva sa tak trochu ako hviezdny cintorín. „Akonáhle sa formácia hviezd skončí, existujúce hviezdy odumrú a nie sú nahradené. Deje sa to hierarchickým spôsobom, podľa hviezdnej hmotnosti, pretože najhmotnejšie hviezdy sú najhorúcejšie a žiaria najjasnejšie a v dôsledku toho majú najkratší život,“ povedal astrofyzik Kavli Institute a spoluautor štúdie Francesco D’Eugenio.

"Keď najhorúcejšie hviezdy umierajú, farba galaxie sa mení z modrej - farby horúcich hviezd - na žltú až červenú - farbu najmenej hmotných hviezd," povedal D'Eugenio. „Hviezdy o hmotnosti Slnka žijú asi 10 miliárd rokov. Ak by táto galaxia prestala tvoriť hviezdy v čase, keď sme ju pozorovali, dnes by v nej nezostali žiadne hviezdy podobné slnku. Hviezdy oveľa menej hmotné ako Slnko však môžu žiť bilióny rokov, takže budú žiariť ešte dlho po zastavení tvorby hviezd,“ dodal D'Eugenio.

Výskumníci zistili, že táto galaxia zažila výbuch hviezdy trvajúci 30 až 90 miliónov rokov, potom sa náhle zastavil. Snažia sa zistiť prečo. Mohlo by to byť, povedali, kvôli pôsobeniu supermasívnej čiernej diery v galaktickom centre alebo javu nazývanému "spätná väzba" - výbuchy energie z novovzniknutých hviezd, ktoré vytlačili plyn potrebný na vytvorenie nových hviezd z galaxie.

Jamesov Webbov teleskop od NASA je schopný pozerať sa na väčšie vzdialenosti, a teda aj do minulosti, než jeho predchodca Hubblov vesmírny teleskop. Okrem iných objavov Webb umožnil astronómom vidieť najskoršie známe galaxie, ktoré sa ukázali byť väčšie a hojnejšie, než sa očakávalo.

V novej štúdii boli vedci schopní pozorovať mŕtvu galaxiu v jednom okamihu. Je možné, hovoria vedci, že neskôr obnovila tvorbu hviezd.

"Niektoré galaxie môžu prejsť omladením, ak nájdu čerstvý plyn, ktorý sa premení na nové hviezdy," povedal D'Eugenio. „Nepoznáme konečný osud tejto galaxie. To môže závisieť od toho, aký mechanizmus spôsobil zastavenie tvorby hviezd," uzavrel D'Eugenio.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent / Andrew Griffin, Foto: JADES Collaboration
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies