Slovenské MMA: Viac Organizácií, Viac Možností, Viac Výziev

NETKY.SK • 10 November 2023, 11:00 • 2 min
Slovenské MMA: Viac Organizácií, Viac Možností, Viac Výziev

Bojové umenia a MMA zažívajú na slovensku rozkvit. Ligy MAMMAL, SOMMA a turnaje SLAM ponúkajú športovcom viac možností ako kedykoľvek predtým. Naša krajina sa môže hrdiť neustálym rastom a rešpektom v medzinárodnom merítku. Svoj pohľad na našu scénu nám ponúkol prezident SOMMA Tibor Šimonič.

slovakia

left justify in out

Ako sme už povedali momentálne na Slovensku pôsobí aktívne v oblasti MMA niekoľko organizácií, takže hovoriť o vákuu v tejto oblasti nie je presné ani pravdivé. V princípe sa jedná o to, že momentálne v celosvetovom merítku, čo sa týka tzv. amatérskeho MMA pôsobia a majú prím dve organizácie. Použijem ich skratky,čiže je to predovšetkým GAMMA (Global Association of Mixed Material Arts) a IMMAF (International Mixed Material Arts Federation).

Obe asociácie vyvíjajú aktivity na medzinárodnej a celosvetovej scéne. Hovoriť o tom, ktorá je lepšia asi nemá zmysel, keď obe vyvíjajú podobnú činnosť. My však môžme povedať za našu stranu SOMMA, že na šampionátoch GAMMA môžte stretnúť aj šampióna IMMAF, čo myslím je super na porovnávanie sa medzi sebou a napredovanie vpred. Taktiež môžte mať pred sebou súpera, ktorý už môže mať tzv. profi rekord. Pre niekoho, kto to myslí vážne v profi kariére, tak tu je možnosť reálne ohodnotiť svoje
schopnosti pri prestupe do profi scény. SOMMA je otorená pre každého a snažíme sa zbytočne umelo nevytvárať niejaké bariéry.

Vráťme sa však späť. Ako som už spomínal na našom území pôsobia ligy SOMMA, MAMMAL a momentálne je tu aktuálne aj ďalšie kolo SLAM. Čiže na naše pomery určite dosť. Časy, keď nebolo, kde zápasiť už dávno skončili. Opak je pravdou. Pripočítajme k tomu príbuzné športy ako sú grappling, jiu jitsu v rôznych formách, postojové disciplíny a máme tu zrazu množstvo turnajov, kde môže slovenské MMA naberať na sile a napredovať. Každému organizátorovi za to patrí vďaka.

Aktuálne sa nám podarilo ako oficiálnemu slovenskému zástupcovi GAMMA priniesť medaily z každého podujatia, či už to boli majstrovstvá sveta alebo majstrovstvá Európy. Slovenský tím už získal svoje renomé a rešpekt na medzinárodnej scéne a sme plne etablovaní do štruktúr organizácie GAMMA. Aktuálnym problémom asi všetkých je financovanie športu ako takého, kde dúfame príde k zlepšeniu situácie. Všetko funguje na báze samofinancovania. Preto, ak by niekto chcel niečo kritizovať musí najprv brať ohľad na tento aspekt. 

Aj keď kritika patrí samozrejme k tomu. Slovenský národ bez urážky je však taký, že sa snaží všetko kritizovať a nepriložiť ruku k dielu. Tu máme ešte rezervy, kde sa môžme učiť od zahraničia a to byť hrdý na to odkiaľ som a pochádzam a vedieť o to aj zabojovať.
Ja osobne budem rád za každého nového športovca a je to jedno, kde začne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Tibor Šimonič
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies