Patríte aj vy medzi milovníkov hríbov?

NETKY.SK • 28 September 2019, 09:51 • 2 min
Patríte aj vy medzi milovníkov hríbov?

BRATISLAVA - Lesy sú plné húb a vyzerá to, že sezóna zďaleka nekončí. Tak prečo to nevyužiť a nepripraviť si nejaké dobroty z čerstvo nazbieranej nádielky? Možno vás inšpirujeme práve my.

slovakia

left justify in out

Lesy a lúky na Slovensku sú doslova posiate hubami, čomu sa teší nejeden hubár. Hríby prospievajú zdraviu vďaka obsahu vody, vlákniny, bielkovín, ale aj aminokyselín, minerálov a vitamínov, najmä áčka a béčka. Niektoré druhy obsahujú látky, ktoré upravujú peristaltiku čriev, a preto v primeraných dávkach podporujú trávenie, iné vďaka polysacharidom pektínom znižujú cholesterol.

 

Okrem veľmi rýchlej a obľúbenej praženice s hubami existuje omnoho viac receptov ako túto surovinu pripraviť. Ak ste si teda v košíku priniesli nejaké domov a uvažujete, čo z nich pripraviť, možno vás oslovia práve tieto recepty.

 

Hubový nákyp

 

Potrebné suroviny: 150 g šampiňónov, 1 cibuľa, 100 g varenej šunky, 1 PL masla, 1 PL rajčinového pretlaku, 1 PL hladkej múky, 100 ml smotany, 50 ml bieleho vína, soľ, mleté  čierne korenie, 2 vajcia, 100 g kyslej smotany, 80 g bieleho jogurtu, 1 lyžica vínneho octa, bazalka, 1 strúčik cesnaku

 

Príprava receptu: Šampiňóny, cibuľu a šunku pokrájame na drobno. Ošúpeme si aj 1 strúčik cesnaku. Na panvici rozohrejeme maslo, opražime cibuľu a neskôr pridáme cesnak. Pridáme šampiňóny, šunku a krátko ich opražíme. Primiešame pretlak a dusíme asi 4 minúty.

Šampiňóny zaprášime múkou, prilejeme smotanu, biele víno, posolíme a okoreníme. Privedieme do varu, varíme cca 3 minúty a odstavíme. Pripravíme si omáčku: vyšľaháme kyslú smotanu, biely jogurt, vinný ocot, pridáme soľ, mčk a bazalku. Do vlažnej omáčky pridáme žĺtka a necháme vychladnúť. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do vychladnutej hmoty. Vylejeme do zapekacej misy a pečieme.

 

obrazok

 

Hubová pomazánka

 

Potrebné suroviny: 250 g húb, 1 cibuľa, olej, soľ, mleté čierne korenie, 100g roztierateľného syra

 

Príprava receptu: Na drobno pokrájanú cibuľu opečieme na rozohriatom oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania podusíme do mäkka. Zmes necháme vychladnúť. Potom rozmixujeme ponorným mixerom, ale nie úplne do hladka. K hubám pridáme syr a poprípade dochutíme soľou a korením.

 

obrazok

 

Hubová omáčka

 

Potrebné suroviny: čerstvé alebo mrazené huby 300 - 500g, cibuľa, vývar ( zeleninový bujón), soľ, mletý kmín, smotana na varenie (mlieko), hladká múka, maslo

 

Príprava receptu: Na masle si speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na väčšie kúsky nakrájané huby, mierne osolíme nakoľko budeme pridávať bujón, trošku mletej rasce ( kmínu) a necháme 5 minút podusiť. Zalejeme vývarom alebo vodou do ktorej keď zovrie pridáme bujón a necháme variť 30 minút. V smotane alebo môžeme aj v mlieku si pripravíme zátrepku a zahustíme omáčku. Kto má rád sladkokyslú, tak po dovarení aby sa nám omáčka nezrazila pridáme cukor a citrónovú šťavu (prípadne ocot).  Podávame s knedľou alebo chlebíkom.

 

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies