Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
29. okt. 2020Klára
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
28.09.2019 09:51 Gurmán
Patríte aj vy medzi milovníkov hríbov?
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
28.09.2019 09:51 Gurmán

Patríte aj vy medzi milovníkov hríbov?



BRATISLAVA - Lesy sú plné húb a vyzerá to, že sezóna zďaleka nekončí. Tak prečo to nevyužiť a nepripraviť si nejaké dobroty z čerstvo nazbieranej nádielky? Možno vás inšpirujeme práve my.


Lesy a lúky na Slovensku sú doslova posiate hubami, čomu sa teší nejeden hubár. Hríby prospievajú zdraviu vďaka obsahu vody, vlákniny, bielkovín, ale aj aminokyselín, minerálov a vitamínov, najmä áčka a béčka. Niektoré druhy obsahujú látky, ktoré upravujú peristaltiku čriev, a preto v primeraných dávkach podporujú trávenie, iné vďaka polysacharidom pektínom znižujú cholesterol.

 

Okrem veľmi rýchlej a obľúbenej praženice s hubami existuje omnoho viac receptov ako túto surovinu pripraviť. Ak ste si teda v košíku priniesli nejaké domov a uvažujete, čo z nich pripraviť, možno vás oslovia práve tieto recepty.

 

Hubový nákyp

 

Potrebné suroviny: 150 g šampiňónov, 1 cibuľa, 100 g varenej šunky, 1 PL masla, 1 PL rajčinového pretlaku, 1 PL hladkej múky, 100 ml smotany, 50 ml bieleho vína, soľ, mleté  čierne korenie, 2 vajcia, 100 g kyslej smotany, 80 g bieleho jogurtu, 1 lyžica vínneho octa, bazalka, 1 strúčik cesnaku

 

Príprava receptu: Šampiňóny, cibuľu a šunku pokrájame na drobno. Ošúpeme si aj 1 strúčik cesnaku. Na panvici rozohrejeme maslo, opražime cibuľu a neskôr pridáme cesnak. Pridáme šampiňóny, šunku a krátko ich opražíme. Primiešame pretlak a dusíme asi 4 minúty.

Šampiňóny zaprášime múkou, prilejeme smotanu, biele víno, posolíme a okoreníme. Privedieme do varu, varíme cca 3 minúty a odstavíme. Pripravíme si omáčku: vyšľaháme kyslú smotanu, biely jogurt, vinný ocot, pridáme soľ, mčk a bazalku. Do vlažnej omáčky pridáme žĺtka a necháme vychladnúť. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vmiešame do vychladnutej hmoty. Vylejeme do zapekacej misy a pečieme.

 

 

Hubová pomazánka

 

Potrebné suroviny: 250 g húb, 1 cibuľa, olej, soľ, mleté čierne korenie, 100g roztierateľného syra

 

Príprava receptu: Na drobno pokrájanú cibuľu opečieme na rozohriatom oleji. Pridáme huby, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania podusíme do mäkka. Zmes necháme vychladnúť. Potom rozmixujeme ponorným mixerom, ale nie úplne do hladka. K hubám pridáme syr a poprípade dochutíme soľou a korením.

 

 

Hubová omáčka

 

Potrebné suroviny: čerstvé alebo mrazené huby 300 - 500g, cibuľa, vývar ( zeleninový bujón), soľ, mletý kmín, smotana na varenie (mlieko), hladká múka, maslo

 

Príprava receptu: Na masle si speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na väčšie kúsky nakrájané huby, mierne osolíme nakoľko budeme pridávať bujón, trošku mletej rasce ( kmínu) a necháme 5 minút podusiť. Zalejeme vývarom alebo vodou do ktorej keď zovrie pridáme bujón a necháme variť 30 minút. V smotane alebo môžeme aj v mlieku si pripravíme zátrepku a zahustíme omáčku. Kto má rád sladkokyslú, tak po dovarení aby sa nám omáčka nezrazila pridáme cukor a citrónovú šťavu (prípadne ocot).  Podávame s knedľou alebo chlebíkom.

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok