Väčšina ľudí odmieta rozdelenie Jeruzalema

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 13:07 • 2 min
Väčšina ľudí odmieta rozdelenie Jeruzalema

JERUZALEM - Drvivá väčšina Izraelčanov je proti akémukoľvek rozdeľovaniu Jeruzalema a tiež proti tomu, aby sa jeho časť stala hlavným mestom budúceho štátu Palestínčanov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnili v deň, keď si židovský štát pripomína 46 rokov od začatia šesťdňovej vojny. Výsledkom konfliktu bolo zabratie Západného brehu, Pásma Gazy a východnej časti Jeruzalema obývanej prevažne palestínskymi Arabmi.

Proti tomu, aby hlavné mesto palestínskeho štátu ležalo v časti "svätého mesta", sa vyslovilo až 74 percent respondentov. Za rozdelenie Jeruzalema je len 15 percent obyvateľov židovského štátu. Až viac ako dve tretiny Izraelčanov je však naklonených takzvanému dvojštátnemu riešeniu, teda tomu, aby Palestínčania získali úplnú nezávislosť. Len 8 percent súhlasí s palestínskou požiadavkou, aby ich budúci štát ležal na hraniciach spred roku 1967. 

Izraelčania a Palestínčania sa dlhé desaťročia nevedia dohodnúť na administratívnom usporiadaní sporných území. Izrael v roku 1967 po šesťdňovej vojne zabral veľkú časť palestínskych území vrátane východného Jeruzalema, z ktorého chcú Palestínčania mať hlavné mesto svojho budúceho samostatného štátu. Židovský štát je preto dlhodobo pod paľbou medzinárodnej kritiky za pokračujúce budovanie obydlí na okupovanom Západnom brehu vrátane východného Jeruzalema. Medzinárodné spoločenstvo totiž izraelskú kontrolu nad územiami zabratými po vojne v roku 1967 neuznáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies