Rehabilitačná stanica začala telemetricky označovať vtáky vypustené do prírody

NETKY.SK • 14 September 2019, 13:4 • 2 min
Rehabilitačná stanica začala telemetricky označovať vtáky vypustené do prírody

BRATISLAVA – Národná Zoo Bojnice začala označovať telemetrickými vysielačkami vtákov zo svojej rehabilitačnej stanice, ktoré vypustí do voľnej prírody. V rámci pilotného projektu takto označili prvé dva jedince bociana bieleho a myšiaka lesného.

slovakia

left justify in out

Ako v tlačovej správe pripomenul hovorca zoologickej záhrady Bojnice Jaroslav Slašťan, rehabilitačná stanica zoologickej záhrady už niekoľko desaťročí poskytuje prvú pomoc a následnú zdravotnú starostlivosť pre zranené alebo osirelé vtáky a cicavce. Zavŕšením tejto snahy je vypúšťanie všetkých rehabilitovaných zvierat do ich prirodzeného prostredia. „Nie vždy sa však rehabilitované jedince dokážu zaradiť do bežného života v prírode a napriek všetkej snahe a dôslednej príprave nemusí byť ich návrat úspešný,“ konštatoval Slašťan. Národná Zoo Bojnice chce preto vypustené vtáky sledovať za pomoci telemetrických zariadení.

 

obrazok


Pomocou telemetrických vysielačiek zoologická záhrada overí aj vhodnosť volenej metodiky rehabilitácie. Zároveň získava cenné dáta a fakty zo života vtákov, napríklad o ich pohybovej aktivite, využívaní biotopov a veľkosti ich domovských okrskov. „Okrem presného lokalizovania jedinca vieme zistiť aj dĺžku migrácie, rýchlosť a vzdialenosti, ktoré vtáky dokážu za deň prekonať. Z presnej lokalizácie sa dá následne určiť, ktoré habitaty preferujú, ktorým sa vyhýbajú, typ prostredia, ktoré preferujú a využívajú na zber a lov potravy, odpočinok, či nocovanie,“ povedal vedúci zoologického odboru Národnej zoo Bojnice Branislav Tám, podľa ktorého získané údaje využijú na lepšie poznanie a ochranu vypustených druhov. Výhodou je aj to, že v prípade poranenia či zhoršenia zdravotného stavu vypusteného vtáka ho môžu vyhľadať a následne odchytiť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona