Väčšina ľudí nehovorí lekárom pravdu! Toto sú dôvody, prečo klameme

NETKY.SK • 25 Január 2019, 06:00 • 2 min
Väčšina ľudí nehovorí lekárom pravdu! Toto sú dôvody, prečo klameme

No schválne - koľkokrát ste už svojmu lekárovi zatajili nejakú dôležitú informáciu? A buďte úprimní! Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý vykonali vedci na univerzite v Utahu, klame svojim lekárom až 80 percent ľudí! Najčastejšie potom klamali mladšie ženy s nižším sebavedomím. Ako ste na tom vy?

slovakia

left justify in out

Určite ste párkrát lekárom klamali. Vlastne ani neviete prečo, ale výsledky štúdie vedcov z Utahu dávajú odpoveď. Ľudia si totiž uvedomujú, že nie sú dokonalí, a hanbia sa za to. A to tak, že svoje problémy nechcú ventilovať ani pred odborníkmi.

 

Výskumníci skúmali viac ako 4500 Američanov v priemernom veku 36 a 61 rokov a pýtali sa ich, či sú k svojim ošetrujúcim lekárom úplne otvorení.

 

Výsledok bol jednoznačný. 60 až 80 percent ľudí doktorom zatajuje dôležité informácie. Najčastejšie klameme o tom, že nefajčíme, že cvičíme hýbeme sa alebo že nepijeme alkohol. A práve to sú podstatné informácie, ktoré by mal lekár vedieť.

 

Tretina ľudí navyše mlčí, keď lekárovi nerozumie alebo nesúhlasí s tým, čo hovorí. Hlavný dôvod? Strach a obavy z toho, čo by si asi tak doktor pomyslel, alebo pocit, že by ho zbytočne obťažovali doplňujúcimi otázkami.

 

img

 

A čo ďalšie lekárom pacienti nehovoria? Že berú pravidelne lieky, že neužívali lieky podľa odporúčania, že si vzali iné lieky, ako im lekár predpísal. Z celkového počtu opýtaných klamali aspoň o jednej informácii úplne všetci.

 

"Prekvapuje ma, že toľko ľudí sa rozhodlo zatajiť pomerne neškodné informácie," hovorí autorka štúdie Andrea Gurmankin Levy.

 

Upozornila tiež na to, že zatajenie údajov - dokonca aj tých najbanálnejších - jednoducho znamená, že ich lekár im nemôže poskytnúť najlepšiu radu.

 

Podľa názoru výskumníkov by pomohlo, keby pacient zostal s jedným lekárom niekoľko rokov. Vďaka tomu by si vytvoril väzbu, a zmiernili by sa tak strach či napätie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies