Meryl Streep sa stala nositeľkou Ceny kňažnej astúrskej

NETKY.SK • 26 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Meryl Streep sa stala nositeľkou Ceny kňažnej astúrskej

MADRID - Laureátkou jedného z najprestížnejších ocenení udeľovaných v Španielsku - Ceny kňažnej astúrskej - sa tento rok v kategórii umenie stala americká herečka Meryl Streepová.

slovakia

left justify in out

Porota vo svojom zdôvodnení uviedla, že Streepová za takmer päť desaťročí pôsobenia vo filmovom umení "rozvinula brilantnú kariéru, ktorá dala život plným a zložitým ženským postavám, ktoré diváka nútia k zamysleniu a kritickému mysleniu". Agentúra AP vo svojej správe uviedla, že 73-ročná Streepová počas svojej hereckej kariéry získala viacero ocenení vrátane troch cien Oscar udeľovaných americkou filmovou akadémiou za herecký výkon vo filmoch Kramerová vs. Kramer, Sophiina voľba a Železná lady.

 

img

 

Ceny kňažnej astúrskej (mediálne známe aj pod označením Cena princeznej astúrskej) sú považované za akúsi obdobu Nobelovej ceny v španielsky hovoriacom svete. Udeľujú sa každoročne v ôsmich kategóriách a sú dotované sumou 50.000 eur. O ich laureátoch rozhoduje nadácia pomenovaná po dedičke španielskeho trónu Leonor. Minulý rok Ceny kňažnej astúrskej v kategórii umenie získali hudobníčky v flamenco Carmen Linares a María Pagés. Jej nositeľmi sú aj anglický režisér Peter Brook a americkí režiséri Martin Scorsese a Francis Ford Coppola. Slávnostné udeľovanie cien sa koná vždy v októbri v severošpanielskom meste Oviedo. Ocenenie má podobu sošky španielskeho maliara, sochára a keramika Joana Miróa. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies