Joe Biden a Si Ťin-pching rokovali o Taiwane i zbrojení. Uzavreli dohodu

NETKY.SK • 16 November 2021, 19:56 • 2 min
Joe Biden a Si Ťin-pching rokovali o Taiwane i zbrojení. Uzavreli dohodu

WASHINGTON - Prezidenti diskutovali viac než tri hodiny. Rozhovor mal zmierniť napätie medzi týmito dvoma najväčšími svetovými ekonomikami a geopolitickými rivalmi.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden a najvyšší čínsky predstaviteľ Si Ťin-Pching sa počas videohovoru v noci na utorok dohodli na usporiadaní rokovaní o kontrole zbrojenia. Informoval o tom v utorok Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

 

img

 

Americké ministerstvo obrany nedávno potvrdilo, že Čína vykonala v auguste test hypersonickej strely schopnej niesť jadrovú hlavicu. Pentagon zároveň uviedol, že Peking rozširuje svoj nukleárny arzenál rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo.

 

Prečítajte si tiež: Čo sa deje? Šéf CIA sa stretol s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti

 

Spojené štáty a Rusko vedú dialóg o strategickej stabilite od čias studenej vojny, vďaka ktorému podpísali niekoľko dohôd o odzbrojení, pripomína AFP. Medzi Washingtonom a Pekingom však podobné diskusie neprebiehajú.

 

img

 

Biden upozornil aj na potrebu chrániť zamestnancov a podniky v USA pred neférovými obchodnými a hospodárskymi praktikami Číny a pripomenul dôležitosť voľnej plavby a preletov na pomedzí Indického a Tichého oceánu. "Taiwan sa pokúša spoliehať v otázke nezávislosti na USA," povedal Si Ťin-pching, ktorého vyjadrenia zaznamenala čínska tlačová agentúra Sinchua. Podľa neho niektorí ľudia v USA majú v úmysle využiť Taiwan na ovládanie Číny. "Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, sa popália," varoval. 

 

Možno vás zaujme: Spravodajské služby priniesli znepokojivú správu o pôvode SARS-CoV-2

 

Spojené štáty podľa Bidenových slov naďalej podporujú politiku jednotnej Číny a nesúhlasia s jednostranne vyvíjaným úsilím zmeniť súčasný stav či oslabiť mier a stabilitu v Taiwanskom prielive. Americký prezident vyzdvihol potrebu dodržiavania ľudských práv v oblasti Sin-ťiang, v Tibete a v Hongkongu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies