V USA lekári transplantovali prvú prasaciu obličku pacientovi. Tá by mu mohla vydržať roky

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 20:00 • 2 min
V USA lekári transplantovali prvú prasaciu obličku pacientovi. Tá by mu mohla vydržať roky

Lekári z Massachusetts oznámili, že vykonali prvú transplantáciu geneticky modifikovanej obličky z prasaťa do človeka. Štvorhodinová operácia sa uskutočnila v Massachusettskej všeobecnej nemocnici, ktorá bola zároveň prvou nemocnicou, ktorá v roku 1954 vykonala transplantáciu obličky.

slovakia

left justify in out

Pacient Rick Slayman, 62-ročný manažér ministerstva dopravy štátu Massachusetts, ktorému diagnostikovali ochorenie obličiek v konečnom štádiu, sa dobre zotavuje a očakáva sa, že ho čoskoro prepustia z nemocnice.

Lekári si zároveň myslia, že jeho nová oblička by mohla vydržať roky, no priznali, že pri transplantácii zo zvieraťa na človeka je veľa neznámych.

V písomnom vyhlásení, ktoré poskytla nemocnica, Slayman uviedol, že bol pacientom nemocničného transplantačného programu 11 rokov. Predtým v roku 2018 dostal obličku od ľudského darcu po tom, ako dlhé roky žil s cukrovkou a vysokým krvným tlakom. Táto oblička začala po piatich rokoch vykazovať známky zlyhania a v roku 2023 sa vrátil k dialýze. Keď mu minulý rok diagnostikovali ochorenie obličiek v konečnom štádiu, lekári mu navrhli, aby vyskúšal prasaciu obličku.

"Považoval som to nielen za spôsob, ako pomôcť sebe, ale aj za spôsob, ako poskytnúť nádej tisícom ľudí, ktorí potrebujú transplantáciu, aby prežili," uviedol Slayman vo svojom vyhlásení. Lekári, ktorí neboli do prípadu zapojení, uviedli, že operácia predstavuje významný medicínsky míľnik.

"To, že sa to po rokoch práce a spolupráce konečne podarilo, je naozaj obrovský krok vpred a veľký okamih pre transplantáciu," povedal doktor Parsia Vagefi, šéf chirurgickej transplantácie v UT Southwestern Medical Center v Dallase.

Doktor Tatsuo Kawai, ktorý operáciu vykonal, povedal, že orgán prasaťa mal presne takú istú veľkosť ako ľudská oblička. Zároveň povedal, že keď ho zašili a spojili jeho cievy so Slaymanovou, okamžite "zružovel" a začal produkovať moč. Pätnásťčlenný transplantačný tím na operačnej sále podľa neho prepukol v potlesk. "Bola to skutočne najkrajšia oblička, akú som kedy videl," povedal Kawai.

Potreba orgánov ďaleko prevyšuje ich počet, ktorý je k dispozícii. Každý deň v USA zomrie 17 ľudí čakajúcich na orgán a obličky sú orgánom, ktorého je najväčší nedostatok. Podľa organizácie Organ Procurement and Transplantation Network bolo v roku 2023 transplantovaných približne 27 000 obličiek, ale na zozname čakateľov na tieto orgány bolo takmer 89 000 ľudí. Odborníci tvrdia, že xenotransplantácie - transplantácie zvieracích orgánov ľuďom - sú pre riešenie nedostatku orgánov kľúčové.

Ide o tretiu transplantáciu orgánu z prasaťa do živého človeka. Prvé dve boli srdcia transplantované ľuďom, ktorí už nemali iné možnosti transplantácie. Orgány boli transplantované na základe osobitných pravidiel, ktoré umožňujú súcitné použitie experimentálnych terapií pre ľudí v obzvlášť ťažkých situáciách. Obaja pacienti ale bohužiaľ zomreli niekoľko týždňov po prijatí orgánov.

Xenotransplantácia mala pre Slaymana, ktorý mal veľké ťažkosti pri dialýze, veľký zmysel. Cievne ochorenie, cukrovka a vysoký krvný tlak znamenali, že cievy, ktoré zásobovali dialyzačný prístroj, sa často zrážali, čo komplikovalo liečbu. Slayman potreboval čoraz viac zákrokov na odstránenie zrazenín. Odhaduje, že podstúpil 30 až 40 zákrokov na odstránenie týchto problémov.

Orgán pochádza z prasaťa, ktoré spoločnosť eGenesis Bio geneticky upravila, aby bolo kompatibilnejšie s človekom. Aj ďalšie spoločnosti pracujú na tom, aby boli prasacie tkanivá a orgány vhodné na xenotransplantáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: CNN, Foto: Ilustračná (Pexels)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies