Festival Dolce Vitaj - mesiac „sladkého života“ v galériách a koncertných sieňach

NETKY.SK • 24 Máj 2023, 16:23 • 2 min
Festival Dolce Vitaj - mesiac „sladkého života“ v galériách a koncertných sieňach

Aj tento rok patrí máj a jún v Bratislave a Žiline prehliadke toho najlepšieho z talianskeho filmu, dizajnu, výtvarného umenia, hudby, gastronómie a životného štýlu tejto šarmantnej krajiny na juhu Európy. Festival Dolce Vitaj sa udomácnil na Slovensku už v roku 2007 a odvtedy každoročne prináša do výstavných, koncertných siení, ale aj na námestia slovenských miest atraktívne podujatia, ktorými chce našincovi priblížiť to najlepšie z Apeninského polostrova.

slovakia

left justify in out

Myšlienka festivalu má vyjadrovať priateľstvo a blízkosť medzi dvomi krajinami a zrodila sa zo spolupráce Talianskeho veľvyslanectva v SR, Talianskeho kultúrneho inštitútu a Taliansko-slovenskej obchodnej komory, s podporou viacerých talianskych spoločností, RTVS, Slovenského národného divadla, Ministerstva kultúry, Slovenského filmového ústavu, Považskej galérie umenia a ďalších kultúrnych inštitúcií.

Počas svojej úspešnej existencie festival priniesol na Slovensko mnoho významných osobností, režisérov, výtvarníkov, hudobníkov, spisovateľov, architektov, hercov, dizajnérov, ale aj vinárov, cukrárov, či šéfkuchárov, a inak tomu nie je ani tento rok.

imgimg

img

 

 

V rámci festivalu si môžete na Bratislavskom hrade pozrieť autorskú výstavu Mimma Rotellu (až do 18.9.), ktorý svojimi originálnymi dekolážami reagoval na konzumnú spoločnosť druhej polovice 20. storočia. V žilinskej Považskej galérii umenia sa zasa od 19. mája do 9. septembra usadil florentský vizuálny umelec Paolo Masi so svojimi experimentálnymi dielami. Už tradične je súčasťou festivalu aj prehliadka v bratislavskom kine Lumiére, kde si od 23. mája do 8. júna môžete pozrieť päť filmových adaptácií úspešných talianskych románov.

V Novej Cvernovke v Bratislave budú v sobotu 3. júna budú zo svojich diel čítať súčasní talianski autori Luca De Santis, Sara Colaone a Beatrice Salvioni. Vo Veľkej sále Slovenského rozhlasu v ten istý večer vystúpi so svojím originálnym hudobným programom temperamentná Neapolčanka – speváčka a herečka Flo. Môžete sa tešiť na zmes etna, džezu, tamburíny a vtipného slova, všetko okorenené pravou stredomorskou atmosférou.

 

img

 

Od 16. júna sa v Sídelnej budove Slovenského národného múzea usídli pozoruhodná výstava exponátov Roberta Capucciho – umelca, ktorého sám Christian Dior už ako 26-ročného označil za najlepšieho talianskeho módneho návrhára. Jeho návrhy v podobe originálnych sôch či kresieb môžete v SNM obdivovať do 22. októbra. V Panta Rhei v Auparku sa 21. júna predstaví mladý, v Taliansku oceňovaný autork Giuseppe Catozzella, ktorý tu predstaví svoj pozoruhodný román „Talianka“.

 

img

 

Vrcholom festivalu bude nepochybne koncert fenomenálneho huslistu Dalibora Karvay. V jeho podaní zaznejú 20. júna vo Veľkom evanjelickom kostole Vivaldiho štyri ročné obdobia.

 

Medzi obľúbené sprievodné podujatia festivalu každoročne patrí aj oslava talianskeho vína Vino Vitaj a Taliansky trh s lahôdkami zo všetkých regiónov, ktorý sa usadí na Hviezdoslavovom námestí od 22. 6. do 2. 7.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies