Do centra Bratislavy prichádza trh s talianskymi dobrotami - ´Mercato italiano´

NETKY.SK • 25 Jún 2023, 10:00 • 2 min
Do centra Bratislavy prichádza trh s talianskymi dobrotami - ´Mercato italiano´

Cítiť sa aspoň trochu ako na námestiach talianskych miest, so všetkou tou typickou vravou, vôňami a chuťami najvyberanejších lahôdok Apeninského polostrova. S touto ambíciou opäť prichádza na bratislavské Hviezdoslavovo námestie podujatie ´Mercato italiano´- taliansky trh.

slovakia

left justify in out

Obľúbená spoločensko-gastronomická akcia je známa Bratislavčanom už niekoľko rokov. Kolorit príchodu leta v centre hlavného mesta príjemne dokresľuje v rámci multi-žánrového festivalu Dolce Vitaj, ktorý sa koná pod záštitou Talianskeho veľvyslanectva v SR, Talianskeho kultúrneho inštitútu a Taliansko-slovenskej obchodnej komory na Slovensku už od roku 2007.

 

A tak spolu s hudbou, výtvarným umením, literatúrou či kinematografiou sa nám opäť predstaví to najlepšie aj z vychýrenej talianskej gastronómie. Stánky, plné talianskych dobrôt sa rozložia na Hviezdoslavovom námestí od 22. júna do 2. júla, ponúkať budú prierez gastronómie rôznych talianskych regiónov.

 

img

img

 

Predstavia sa cukrári s najlepšími sladkosťami zo Sicílie, návštevníci budú môcť ochutnať či kúpiť si z najlepších olív, syrov, údenín, zeleniny, spoznať čaro geniality talianskych cestovín, privoňať si k talianskemu medu, či bylinkám. Rôzne regióny, rôzne chute – no všetko podriadené jednej základnej filozofii talianske kuchyne: kvalitné jedlo rovná sa čerstvé, kvalitné, autentické ingrediencie, na ktorých si Taliani zakladajú.

 

img

img

 

Samozrejme, bude možnosť ochutnať aj pravé voňavé talianske espresso či dobré víno (to má v rámci festivalu Dolce Vitaj svoju samostatnú sekciu Víno Vitaj). To všetko v príjemnom prostredí pod korunami košatých stromov na Hviezdoslavovom námestí, kde sa opäť bude prelínať slovenčina s taliančinou, dva národy sa budú zbližovať vďaka dobrotám na tanieri, objavovať, čo všetko majú tieto dve krajiny spoločné, ale aj čo si môžu navzájom ponúknuť.

 

img

 

To je napokon hlavnou myšlienkou celého festivalu, ktorý má byť vyjadrením priateľstva medzi Talianskom a Slovenskom aj vo forme umenia a gastronómie. Ak ste milovníci talianskej kultúry a životného štýlu, v rámci festivalu môžete okrem talianskych trhov navštíviť napríklad výstavu Mimma Rotellu na Bratislavskom hrade či Paola Masiho v žilinskej Považskej galérii.

V Sídelnej budove Slovenského národného múzea môžete zasa obdivovať pozoruhodnú výstava exponátov Roberta Capucciho – umelca, ktorého sám Christian Dior už ako 26-ročného označil za najlepšieho talianskeho módneho návrhára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies