NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Boha neohúrime tým, keď sa budeme snažiť žiť čo najrýchlejším tempom

NETKY.SK • 14 August 2022, 07:00 • 2 min
NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Boha neohúrime tým, keď sa budeme snažiť žiť čo najrýchlejším tempom

Myslíme si, že potrebujeme rýchlosť, a to za každých okolností. Rýchlo jesť, rýchlo zaspať a rýchlo sa i s úsmevom v očiach prebudiť bez pachuti noci, rýchlo pracovať, rýchlo skákať po uznaní tak, aby kariéra dosiahla vrchol čo možno najskôr.

slovakia

left justify in out

Usilujeme sa, aby konflikty boli rýchlo vyriešené, čo preložené do nášho ponímania znamená, že špinavé hriechy, tajomstvá a neskutočné krivdy poskladáme a vhodíme do kúta, nech nezavadzajú a neškrú klamlivý pokoj. Rýchlo počúvame a ešte rýchlejšie vynášame rozsudky. A prečo? Lebo sme naivní a máme dojem, že tak dávame žitiu väčší zmysel.

 

Dva sebaklamy

 

Klameme sa totiž, a to hneď dvojako.

Po prvé, veríme, že svet sám je akýsi zrýchlený, a my sa mu musíme prispôsobiť, tancovať v jeho topánkach, lebo v našich vlastných by sme popadali a dolámali si nosy. Pokiaľ mi je ale známe, Boh stále ponechal dňu 24 hodín, ani počet dní v mesiaci, ba ani počet mesiacov v roku sa nijako nezmenil do zrýchlena. Nie, svet je ten istý, iba my, my sa bláznime a strácame prehľad o tom, ako sa kráča po dospelosti.

 

img

 

Po druhé, vraj si uvedomujeme, že nebudeme v telách večne, a preto by sme radi postíhali, ach, tak veľa by sme toho chceli stihnúť. Klameme sa, že keď uvažujeme, konáme a cítime prerýchlene, potom si ctíme život. Pravda je však taká, že rýchlosť neznačí kvalitu a Boh to vie najlepšie. V Biblii nie je jediná zmienka, ktorá by nám nahrávala do karát a prinášala poznatok, že Stvoriteľ pre svoje stvorenia zamýšľal rýchle tempo. Naopak, On je umelec, najväčší a dokonalý, umelecké diela, všetky svoje diela, tvorí precízne, dáva si záležať na každom detaile. Ak by si to zaumienil, i zem a všetko, čo je na nej, mohol stvoriť za jediný deň, a predsa urobil najlepšie, keď si čo-to podelil a veciam a ľuďom určil výnimočné chvíle. Dal tak najavo, že ak je niečo skutočne dôležité, neradno nič uponáhľať.

 

img

 

Je nutné vedieť sa i zastaviť, nadýchnuť. Otvoriť oči a porozhliadať sa. Možno pohľad prekvapí, lebo zbadáme poklady priamo pred nami, ktoré sme doteraz nevideli. Možno sa tvárou v tvár konečne pozrieme pravde do očí. Možno zbadáme, priamo po ľavici, odpovede na otázky, ktoré sme už dlho hľadali. Ak občas nespomalíme, nikdy nebudeme schopní hýbať sa naozaj vpred, len sa budeme rýchlo točiť v kruhoch a utekať okolo rovnakých vrchov a obrov.

 

img

 

Obdobia

 

Navyše Biblia jasne poukazuje, že Boh si potrpí na obdobia. Niekedy je čas smútiť, inokedy zasa čas radovať sa. Niekedy je čas objať, ale potom nastane i chvíľa, možno aj dve, keď by sme sa mali objatiam vyhýbať. Je čas trhať i zošívať, rozhadzovať kamene a aj ich zbierať. Je čas na všetko.

 

img

 

Obdobia sú vymyslené tak, aby si plynuli pokojne, jedno po druhom. Nie rýchlo, veď zošívanie, ba ani objatia, ničovaté nič, sa nemá skracovať. Tancujme, keď máme tancovať, ľúbme, keď máme ľúbiť, žime, keď máme žiť. Nech je v popredí ozajstná kvalita, a nie rýchlosť. Nech je v popredí Boh.

 

Mohlo by vás zaujímať: NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE S Bohom sa nemusíme báť ničoho, ani pozrieť sa pravde do očí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies