V súvislosti s kauzou Théo zachvátili nepokoje ďalšie z predmestí Paríža

NETKY.SK • 13 Február 2017, 10:46 • 2 min
V súvislosti s kauzou Théo zachvátili nepokoje ďalšie z predmestí Paríža

PARÍŽ - Francúzska polícia v nedeľu počas pouličných nepokojov na parížskom predmestí Argenteuil zadržala 11 ľudí, medzi ktorými bolo osem maloletých. Počas vyčíňania maskovaných útočníkov utrpel zranenia hlavy vodič autobusu MHD.

slovakia

left justify in out

Pouličné nepokoje a demonštrácie sa v niektorých mestách Francúzska odohrávajú už vyše týždňa a sú protestom proti policajnému násiliu, ktorého terčom sa naposledy stal mladík Théo.

 

Ako dnes informoval denník Le Parisien, po sobotňajších pouličných násilnostiach na parížskom predmestí Bobigny sa v nedeľu podvečer odohrávali výtržnosti aj na predmestí Argenteuil.

 

Skupina asi 50 ľudí sa tam v nedeľu podvečer zišla pred miestnou železničnou stanicou na základe výzvy na Facebooku. Výtržníci následne začali ničiť mestský mobiliár, podpaľovať odpadkové koše a rozhadzovať dymovnice.

 

Polícii sa podarilo poriadok v štvrti obnoviť až po niekoľkých hodinách. V noci nadnes velenie polície vyslalo na hliadkovanie v Argenteuil ďalšie posily.

 

Sobotňajšie zhromaždenie v Bobigny, ktorého účastníci žiadali "spravodlivosť pre Théa", bolo masovejšie - zúčastnilo sa na ňom do 2000 ľudí. Tí v uliciach mesta podpálili štyri autá, napáchali škody v dvoch obchodoch, zničili zastávku MHD a útočili aj na novinárov. Polícia na rozohnanie davu použila slzotvorný plyn. Po protestoch bolo v departemente Seine-Saint Denis zadržaných 37 ľudí.

 

Hnev najmä mladých ľudí žijúcich na parížskych predmestiach vyvolal najnovší prípad použitia neprimeranej sily policajtmi. K incidentu došlo 2. februára v meste Aulnay-sous-Bois v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Obeťou násilia pri kontrole totožnosti sa stal 22-ročný mladík čiernej pleti menom Théo, ktorého jeden zo zasahujúcich policajtov údajne znásilnil obuškom.

 

Policajt však toto tvrdenie odmieta. Policajná inšpekcia dospela vyšetrovaním k záveru, šlo nešlo o zámer, ale skôr o "zatýkanie, ktoré sa nejako zvrtlo". Zadržaný muž utrpel vážne zranenie v oblasti konečníka a musel sa podrobiť operácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies