Ak svet nezasiahne, v Jemene zomrú od hladu státisíce detí!

NETKY.SK • 11 Október 2021, 21:51 • 2 min
Ak svet nezasiahne, v Jemene zomrú od hladu státisíce detí!

ŽENEVA - V Jemene hrozí, že vyrastie celá jedna generácia, ktorá nebude poznať nič iné, len ozbrojený konflikt.

slovakia

left justify in out

Takmer 400 000 deťom vo vojnou zmietanom Jemene hrozí smrť hladom. Po siedmich rokoch ozbrojeného konfliktu v krajine potrebuje pomoc 20 miliónov ľudí, teda dve tretiny obyvateľstva, uviedol v pondelok v Ženeve koordinátor Organizácie Spojených národov (OSN) pre Jemen David Gressly. Informuje o tom agentúra DPA.

 

Rozšírenie bojov zhoršilo situáciu pre nespočetné množstvo ľudí predovšetkým na juhu Jemenu. V tejto krajine na Arabskom polostrove zúri najhoršia humanitárna kríza na svete, povedal Gressly.

 

img

 

Jemenskí vzbúrenci z radov húsíov bojujú za nezávislosť a od roku 2014 obsadili rozsiahle časti krajiny, píše DPA. Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami vedie od roku 2015 po boku medzinárodne uznanej jemenskej vlády vojenskú ofenzívu proti húsíomSunnitské islamské kráľovstvo vníma v šiitských húsíoch spojencov svojho odvekého nepriateľa, šiitského Iránu.

 

Gressly zároveň ocenil štedrú finančnú podporu Jemenu zo strany Nemecka, píše DPA. Napriek tomu sa k obyvateľom z humanitárnej podpory vypočítanej na 3,8 milióna dolárov dostalo zatiaľ iba 2,1 milióna (1,8 milióna eur), priblížil.

 

img

 

Existuje veľké úsilie o politické riešenie konfliktu, povedal Gressly. S obnovou krajiny však nemožno čakať, kým znepriatelené strany uzavrú prímerie. "Svet nesmie dopustiť, aby vyrástla celá jedna generácia, ktorá nepozná nič iné, len konflikt," dodal.

 

Vojna v Jemene si za uplynulých sedem rokov vyžiadala podľa odhadov desaťtisíce obetí. Milióny ľudí museli zo strachu o život opustiť svoje domovy. Podľa OSN ide o najhoršiu humanitárnu krízu v súčasnom svete.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies