Uganda plánuje využiť digitálne technológie na ochranu divokých zvierat. Pozitívne výsledky dávajú technológiám zelenú!

NETKY.SK • 21 Február 2024, 17:00 • 2 min
Uganda plánuje využiť digitálne technológie na ochranu divokých zvierat. Pozitívne výsledky dávajú technológiám zelenú!

Snaha využívať digitálne technológie na zvýšenie úsilia v oblasti ochrany voľne žijúcich živočíchov priniesla dobré výsledky.

slovakia

left justify in out

"Digitálna technológia výrazne zmenila tradičné stratégie ochrany voľne žijúcich živočíchov. Zatiaľ čo sa vyrovnávame s výzvami ochrany prírody spôsobenými človekom, digitálne inovácie, ako sú drony, satelitné sledovanie, čiarové kódy DNA a sociálne médiá, sa stali kriticky dôležitými pre súčasnú prax ochrany divokej prírody," povedal minister cestovného ruchu, divokej prírody a starožitností Tom Butime v Kampale, hlavnom meste Ugandy.

Minister uviedol, že tieto technológie zlepšili pochopenie správania voľne žijúcich živočíchov, sledovanie nelegálneho obchodu s voľne žijúcimi živočíchmi a rastlinami, predpovedanie hrozieb pre biodiverzitu a informovanie o účinných stratégiách ochrany.

"Keďže uznávame ich kľúčovú úlohu, je nevyhnutné zabezpečiť bezproblémovú synergiu a transdisciplinárnu spoluprácu so všetkými zainteresovanými stranami v záujme digitálnej transformácie divokej prírody," povedal minister.

Vyjadril sa tak pred oslavou Svetového dňa divokej prírody v roku 2024, ktorá sa bude konať 3. marca pod názvom Spájanie ľudí a planéty: Skúmanie digitálnych inovácií v oblasti ochrany divokej prírody.

Minister uviedol, že spomienková akcia sa zameria na zvyšovanie povedomia o využívaní digitálnych technológií a zásahov na podporu ochrany voľne žijúcich zvierat a zdieľanie nových pozitívnych vplyvov na ekosystémy a živobytie v Ugande.

"Oslavy poukážu na nové technologické nástroje a súvisiaci vývoj s cieľom doplniť úsilie Ugandy pri ochrane biodiverzity a využívaní prínosov voľne žijúcich zvierat a rastlín," povedal minister.

Súčasné úsilie o ochranu prináša pozitívne výsledky a populácie zvierat sa neustále obnovujú. Uviedol, že v rokoch 1983 až 2021 sa počet byvolov zvýšil z 25 000 na 44 163, počet slonov vzrástol z 2 000 na 7 975 a počet žiráf sa zvýšil z 350 na 2 072. Podobne sa v rokoch 1999 až 2022 zvýšil počet horských goríl z 320 na 459.

"Je potrebné vyvinúť väčšie úsilie na zastavenie hrozieb, ako je pytliactvo, odvetné zabíjanie, odlesňovanie a zásahy do biotopov voľne žijúcich živočíchov. Niektoré z týchto hrozieb naďalej postihujú kľúčové druhy, ako sú šimpanzy a levy," dodal minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies