Podľa najnovšieho prieskumu Slováci plánujú viac šetriť, ale aj viac investovať

NETKY.SK • 5 Február 2024, 08:15 • 2 min
Podľa najnovšieho prieskumu Slováci plánujú viac šetriť, ale aj viac investovať

BRATISLAVA - Dve tretiny obyvateľov Slovenska plánujú v novom roku 2024 zmeniť svoje finančné a investičné správanie sa. Príčinou je najmä vysoká inflácia, ktorá nás sužovala počas roku 2023. Polovica Slovákov si chce v novom roku viac sporiť, 46 % respondentov chce viac šetriť na výdavkoch, no zároveň viac ako štvrtina (27 %) oslovených hovorí, že plánuje viac investovať.

slovakia

left justify in out

Ako sme prežili rok 2023

Slovensko má dlhodobo najvyššiu infláciu spomedzi všetkých 20 krajín eurozóny. Podľa prieskumu agentúry Ipsos táto skutočnosť inšpirovala polovicu opýtaných (52 %) k zmene finančného správania sa už v priebehu roka 2023, pričom 44 % obyvateľov si vlani hľadalo úspory a 8 % začalo viac investovať.

 

Naopak, až 48 % respondentov vlani nezmenilo svoje finančné hospodárenie. Viac ako pätina (22 %) Slovákov ako dôvod uviedla, že nemá dostatok voľných finančných prostriedkov pre investovanie, 18 % neuviedlo špecifický dôvod a len 7 % respondentov argumentovalo tým, že sa už zabezpečili proti inflácii.

 

S čím ideme do roku 2024

Väčšie zmeny však budú viditeľné počas tohto roku, pretože až dve tretiny respondentov (67 %) sa chystajú zmeniť svoje finančné správanie sa. Len zvyšných 33 % opýtaných neplánuje meniť vôbec nič.

 

Spomedzi ľudí, ktorí chcú inak pristupovať k svojim financiám, chce 46,2 % ešte viac šetriť na výdavkoch. To znamená, že počet ľudí odhodlaných uskromniť sa oproti minulému roku sa ešte mierne zvýši. Ďalších 50 % opýtaných chce zmeniť svoj prístup k financiám tým, že si začnú viac sporiť.

 

„Zmena správania sa Slovákov v reakcii na infláciu bude pôsobiť proti ekonomickému rastu, a to nielen kvôli zníženiu spotreby. Polovica obyvateľov má v úmysle viac šetriť, takže prostriedky budú ležať na účtoch, a nie zvyšovať výdavky na spotrebu alebo investície,“ komentoval výsledky prieskumu analytik spoločnosti Ozios Adam Austera.

Viac Slovákov sa chystá investovať

Zaujímavá je však informácia, že Slováci sa chcú nielen uskromňovať a viac si sporiť, ale viac z nich chce začať aj s investovaním. Celkovo 27,1 % opýtaných, ktorí deklarovali, že chcú v tomto roku zmeniť svoje finančné správanie sa, chcú viacej investovať.

 

Viac ako pätina z nich (21,5 %) sa plánuje zamerať najmä na podielové fondy, 17,9 % na akcie a dlhopisy, 14 % na nehnuteľnosti, 13 % na zlato a iné drahé kovy (13 %) a vyše 8 % obyvateľov Slovenska chce v roku 2024 investovať do kryptomien.

 

„Podľa dostupných dát investuje na finančných trhoch približne 15 % obyvateľov Slovenska. Výsledky prieskumu naznačujú, že tento počet by mohol v tomto roku ešte narásť. Je to pozitívna správa, keďže investovanie na finančných trhoch je dnes jediný spôsob, ako zhodnotiť svoje úspory,“ dodáva analytik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FnReport / Ipsos, Foto: Brainee / Canva (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies