V Rusku odmietli odporúčania Európskeho súdu, manželstvá osôb rovnakého pohlavia nebudú povolené

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 15:09 • 2 min
V Rusku odmietli odporúčania Európskeho súdu, manželstvá osôb rovnakého pohlavia nebudú povolené

MOSKVA – Rusko nebude dodržiavať odporúčania Európskeho súdu pre ľudské práva týkajúce sa uznávania manželstiev osôb rovnakého pohlavia, pretože je to v rozpore s Ústavou. Vyhlásil to podpredseda Rady federácie Konstantin Kosachev.

slovakia

left justify in out

"Vnútroštátne právne predpisy podliehajú Európskemu dohovoru o ľudských právach. Keď sme ich ratifikovali, stali sa súčasťou našej legislatívy. Nájdite mi v dohovore kde sa spomína o manželstve rovnakého pohlavia. Nie je o tom ani slovo, všetko sú to interpretácie ECHR", povedal Kosachev.

 

Zároveň dodal, že akékoľvek interpretáciev ústavnej oblasti neprijateľné. Kosachev pripomenul, že základný zákon obsahuje článok, v ktorom sa uvádza, že manželstvo je zväzkom muža a ženy.

 

img

 

Podpredseda Štátnej dumy Petr Tolstoj, ktorý sa vyjadril k odporúčaniam Európskeho súdu pre ľudské práva Ruskej federácii (ďalej len RF) uznať manželstvá rovnakého pohlavia, v utorok uviedol, že rešpektovanie súkromného a rodinného života je v Rusku už plne zabezpečené.

 

Poznamenal, že z Ústavy RF ani z medzinárodných právnych záväzkov ktoré táto krajina preberá, nevyplýva povinnosť vytvárať podmienky na propagáciu, podporu a uznávanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

 

img

 

"Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré údajne zaväzuje Rusko uznať manželstvá osôb rovnakého pohlavia, nemá nič spoločné s našou realitou a je v rozpore s ruskou legislatívou", povedal Tolstoj.

 

Európsky súd pre ľudské práva predtým vydal rozhodnutie, v ktorom uviedol, že neexistencia právneho mechanizmu umožňujúceho registráciu vzťahov vo zväzku rovnakého pohlavia porušuje Európsky dohovor o ľudských právach.

 

img

 

Aj keď Európsky súd pre ľudské práva uznáva, že ruská ústava podporuje "tradičné chápanie manželstva", vyjadril názor, že metódy uznávania rodín osôb rovnakého pohlavia odlišné od úradnej registrácie nie sú v rozpore s najvyšším zákonom štátu.

 

Zdroj:   https://ria.ru/20210713/espch-1741138902.html

https://ria.ru/20210713/tolstoy-1741134563.html

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies