Gabriel Fernandez zomrel rukou vlastnej matky: „Označil by som vás za zvieratá, ale bolo by to nefér voči zvieratám," povedal sudca

NETKY.SK • 5 Marec 2022, 08:00 • 2 min
Gabriel Fernandez zomrel rukou vlastnej matky: „Označil by som vás za zvieratá, ale bolo by to nefér voči zvieratám," povedal sudca

Gabriel Fernandez mal len osem rokov, keď zomrel rukou vlastnej matky a jej priateľa. „Dúfam, že sa budete v noci budiť s výčitkami,” povedal im sudca pri rozsudku. Čo sa vlastne stalo? Na otázku vám odpovie dokument od Netflixu The Trials of Gabriel Fernandez.

slovakia

left justify in out

Keď sa dieťa dostane späť do starostlivosti svojej matky, zvyčajne to znamená vidinu spokojného dospievania nielen pre samotné dieťa. Ale čo v prípade, keď hlavným dôvodom matky na získanie svojho syna nie je láska? To je prípad jedného z najbrutalnejších umučení dieťaťa vôbec. Dalo sa malému chlapcovi pomôcť? Ak áno, prečo tak nikto neurobil? 

 

Gabriel Fernandez sa narodil vo februári 2005. Mama sa ho po narodení vzdala, tak žil u strýka s priateľom a neskôr u svojich starých rodičov. Obe rodiny sa o neho dobre starali. Chlapec bol usmievavým dieťaťom, s milou a dobrosrdečnou  povahou. Podľa archívnych fotografií z týchto čias pôsobil Gabriel šťastne a bezstarostne.
 

 

Keď mal v roku 2012 sedem rokov,  starostlivosti o Gabriela sa ujala jeho vlastná mama Pearl Fernandez. V tomto čase však už boli pochybnosti zo strany rodiny o tom, či sa Pearl dostatočne dobre stará o svoje dve deti, s ktorými žila. Napriek  tomu  jej do starostlivosti zverili aj Gabriela.

 

Podľa portálu The Atlantic, ako sa neskôr ukázalo, hlavným dôvodom toho, že sa Pearl Fernandez ujala starostlivosti o syna,  nebola akási náprava alebo snaha dopriať svojmu dieťaťu plnohodnotný život, ale finančný zisk, ktorý videla v sociálnych dávkach. 

 

Chlapec sa dostal do rodiny, ktorá pozostávala z matky Pearl, brata Ezequiela, ktorý mal v tom čase 12 rokov a o rok mladšej sestry Virginie. Pearl žila s priateľom Isuarom Aguirrem, ktorý pracoval ako člen bezpečnostnej služby. Týmto začalo pre Gabriela osem strašidelných mesiacov. 

 

Gabriel začal navštevovať novú školu, no už po dvoch týždňoch jedna z učiteliek začala tušiť, že s ním niečo nie je v poriadku. Podľa informácií Time, sa chlapec spýtal učiteľky Jennifer Garcia, či je v poriadku, keď mama bije svoje deti. Učiteľka nahlásila možné domáce násilie miestnej horúcej linke v Los Angeles.

 

Sociálni pracovníci navštívili dom, v ktorom žil Gabriel s rodinou, niekoľkokrát. Nikdy však nenašli dostatočné množstvo dôkazov na to, aby zasiahli. A to ani napriek tomu, že jej vlastná rodina ich očividne videla.

 

Postupne však boli rany po ubližovaní na Gabrielovi čoraz viditeľnejšie. Nikto však nezasiahol. Sociálka už vôbec nie, hoci  učiteľka pravidelne hlásila, že niečo nie je v poriadku. Jedným z najsmutnejších faktov na tomto prípade bolo odhalenie, podľa ktorého sociálna pracovníčka, ktorej tento prípad pridelili, falšovala záznamy z vlastnej nedbanlivosti. Keby sa tak nestalo, chlapec by stále žil.


Ešte raz pripomíname, že osem mesiacov predtým bol Gabriel úplne zdravým chlapcom plným života . Po prevezení do nemocnice bol v takom zlom stave, že do dvoch dní zomrel. Lekári vytvorili maketu s nákresmi toho, kde a aké rany Gabriel mal. Na tele naozaj nemal jediné miesto, na ktorom by mu od rodičov nebolo ubližované.

 

 

Gabriel Fernandez bol prevezný do nemocnice 22. mája 2013. Osemročného chlapca priviezla záchranná služba, pretože nedýchal. Matka zdravotníkom povedala, že šlo o nehodu, ale každý, kto mal len trochu medicínske vzdelanie, na Gabrielovi jasne videl, že nejde o žiadnu nehodu. Chlapec bol dlhodobo týraný.  

 

Zlomené rebrá, projektily zo vzduchovky pod kožou, popáleniny, vnútorné krvácanie, chýbajúce zuby, vnútorné krvácanie do mozgu... 

 

img

 

 

Malý Gabriel bol ešte dva dni v kóme, než zomrel. Vyšetrovanie jeho smrti odhalilo naozaj hrozné veci a pred zahájením súdneho procesu zaznelo.

 

„Bude povedaných veľa vecí, ktoré vám môžu spôsobiť nevoľnosť alebo úzkosť. Máte preto dovolené v takom prípade vyjsť von na chodbu vydýchať sa a keď budete chcieť, vrátiť sa do súdnej siene.”  

 

Prvý súdny proces bol vedený vo veci vraždy s Pearl Fernandez, matkou zavraždeného Gabriela, a jej priateľom Isaurom Aguirrom. Matka sa priznala k vražde veľmi rýchlo, aby sa vyhla trestu smrti. Aguirro sa pokúšal uhrať výbuchy nezvládnuteľného hnevu, ale prokurátor John Hatami, otec dvoch detí, ktorý bol zhodou okolností sám v detstve týraný, nehodlal nechať Aguirra vyhnúť sa smrtiacej injekcii. Je potrebné povedať, že to nemal extra ťažké, nevyzeralo to, že by porota mala ťažkú prácu a ani obhajca sa nijako zvlášť za práva svojich klientov nebil. 

 

img

 

Do väzby bol  Aguirro  poslaný 13. júna 2018.  Isauro je momentálne v štátnej väznici San Quentin v Kalifornii a môže ešte chvíľu trvať, než mu podajú smrtiacu injekciu pretože, v Kalifornii stále prebiehajú právne spory tykajúce sa trestu smrti. 

 

 

img

 

Deti, konkrétne dvaja Gabrielovi súrodenci, tvrdili, že oni sami týraní neboli, ale keď sa pokúšali malému Gabrielovi pomôcť, dostali taktiež bitku. Stali sa kľúčovými svedkami posledných momentov Gabrielovho života.  Pearl Fernandez a Isuaro Aguirre sa pred súdom priznali k týmto beštiálnym činom. K smrti Gabriela došlo následkom Isuarovho škrtenia. Podľa slov súrodencov agresívne ataky zo strany rodčiov pred smrťou Gabriela podstatne gradovali. 

 

 

A teraz len rýchlo, čo si musel malý osemročný Gabriel odžiť. Aguirro s Fernandez vraj chlapca týrali, pretože sa domnievali, že je gay. Podľa jeho súrodencov ho nútili nosiť dievčenské šaty aj do školy. A práve nenávisť kvôli ich domnienkam trestali fyzickým mučením chlapca. Gabriel mal všetko svoje oblečenie uložené pokrčené v plastovom vreci a musel spávať zamknutý v malej drevenej skrini, kde mal navyše zviazané ruky aj nohy 

 

Aguirro nútil chlapca k orálnemu sexu, surovo ho bili, hasili na ňom cigarety, hlavne v oblasti rozkroku a hrudníku, zväzovali ho, obhrýzali, zatvárali ho na celé dni do tmavej skrine bez vody, jedla a záchodu, nútili ho jesť piesok pre mačky plný mačacích exkrementov, a keď sa chlapec pozvracal, donútili ho to zjesť tiež. A nakoniec ho 22. mája 2013 zatiahli do svojej spálne a tam ho dokopali k smrti.  

 

Utrpenie Gabriela otvára množstvo dôležitých otázok ohľadom toho, kto je za Gabrielovu smrť zodpovedný a kto zlyhal. Dokument Netflixu je kvalitne spracovaný, o čom svedčia aj pozitívne divácke hodnotenia, 86 % na ČSFD a 8,2 na IMDb. Upozorňujeme však, že nie je vhodný pre citlivé povahy z dôvodu citlivého obsahu, ktorý spracováva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies