Vysokoškoláci si môžu gratulovať. Tí, čo študujú externe, budú z tejto správy nadšení

NETKY.SK • 4 Január 2021, 12:30 • 2 min
Vysokoškoláci si môžu gratulovať. Tí, čo študujú externe, budú z tejto správy nadšení

BRATISLAVA – Ministerstvo školstva SR mení pravidlá externého štúdia na Vysokých školách. Ukončenie druhého stupňa už nebude trvať sedem rokov, ale 5, tak ako v prípade prezenčnej formy.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom TASR. Šéf rezortu školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že je nadšený z tejto zmeny, ktorá je obsiahnutá v novele zákona o vysokých školách.

 

Skráti sa dĺžka externého štúdia

"Externé aj denné štúdium bude mať rovnakú dĺžku, ako je to v zahraničí, teda tri roky na bakalárskom stupni štúdia a dva roky na magisterskom alebo inžinierskom stupni štúdia," vysvetlil Gröhling.

 

Škola bude zároveň zodpovedná za poskytovanú kvalitu štúdia, ako aj požadovanú úroveň vzdelania. "Externé štúdium sa začalo považovať za menej hodnotné s tým, že tam potrebujeme o jeden rok navyše. Toto je však problém vysokej školy. Nech sa postará o to, aby aj to externé vzdelávanie bolo natoľko kvalitné, že ho budeme vedieť realizovať v rámci piatich rokov. Kontrolu jeho kvality bude robiť akreditačná agentúra," uviedol minister.

 

img

 

Cieľom bolo zvýšiť kvalitu vzdelávania

Aktuálne platí, že študenti externého štúdia musia na dosiahnutie magisterskej úrovne študovať 7 rokov, na bakalára 4 roky a na magistra či inžiniera ďalšie tri.

 

Táto zmena nastala v roku 2013, pričom jej cieľom bolo priniesť vyššiu kvalitu vzdelania pre externých študentov.

 

Fungovanie škôl počas lockdownu

V súvislosti s fungovaním škôl po 11. januári minister tiež inicioval zasadnutie konzília epidemiológov. Ako vysvetlil vo svojom statuse na sociálnej sieti, urobil tak vzhľadom na ostatné opatrenia súvisiace s lockdownom.

 

Priblížil, že okrem epidemiológov kontaktoval aj hlavného hygienika Jána Mikasa a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO), aby sa dohodli na spoločných odporúčaniach.

 

"Dnes mám tiež k tejto téme online stretnutie s primátormi 70 najväčších miest na Slovensku. Veľmi v tejto veci oceňujem pripravenosť samospráv na pretestovanie a organizovanie celého procesu,“ napísal Gröhling.

 

img

 

Doplnil, že najneskôr v utorok (5. januára) vydajú informácie, ako sa bude pri otvorení škôl v januári postupovať. O postupe by mali informovať samosprávy, Združenie samosprávnych krajov SK8, zriaďovatelia škôl, školy a aj profesné organizácie.

Zimné prázdniny pre všetky základné a stredné školy začali 21. decembra 2020 a trvajú do piatka 8. januára 2021. Žiaci by sa tak mali do tried vrátiť 11. januára.

 

Spustil sa pripravovaný automat 

Riaditelia a zriaďovatelia škôl by sa pritom mali od daného termínu riadiť automatom, ktorý rezort školstva predstavil 17. decembra. Regióny sú v ňom delené podľa váženej 14-dňovej incidencie do šiestich stupňov.

 

V regiónoch so stupňom ostražitosti jeden až dva môžu byť otvorené materské, základné a stredné školy a odborné učilištia bez obmedzení a vysoké školy môžu učiť prezenčne s obmedzenou kapacitou, no s uzatvorenými internátmi.

 

img

 

V regiónoch so štvrtým stupňom varovania ostávajú otvorené materské školy a prvý stupeň základných škôl iba pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. Materské školy sú v tomto stupni zatvorené, základné a stredné školy spolu s odbornými učilišťami učia žiakov dištančne.

 

Gröhling vtedy uviedol, že Slovensko je v treťom až štvrtom stupni varovania. Predpokladal, že po prijatých opatreniach budú v januári školy v regiónoch v druhom až treťom stupni otvorené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies